Ухвалено закон про національну безпеку України

Ухвалено закон про національну безпеку України

Народні депутати 21 червня підтримали в другому читанні та в цілому законопроект №8086 «Про національну безпеку України», повідомляє УНІАН.

За відповідне рішення проголосували 248 народних обранців, проти – 17, ще 32 нардепи утрималися. Ухвалений закон визначає принципи державної політики у сферах національної безпеки та оборони.

В тексті закону визначаються фундаментальні національні інтереси України, такі як:

  • інтеграція України в європейський політичний, економічний, безпековий, правовий простір;
  • набуття членства в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору;
  • розвиток рівноправних взаємовигідних відносин з іншими державами.

Закон вказує, що загрози національній безпеці України та відповідні пріоритети державної політики у сферах національної безпеки та оборони визначаються у Стратегії національної безпеки України, Стратегії воєнної безпеки України, Стратегії кібербезпеки України, інших документах з питань національної безпеки та оборони, які схвалюються Радою національної безпеки та оборони і затверджуються указами Президента України.

В законі йдеться про цивільний контроль, зокрема про стан правопорядку в органах сектору безпеки та оборони, їхню укомплектованість, оснащеність сучасним озброєнням, військовою і спеціальною технікою, забезпеченість необхідними запасами матеріальних засобів та готовність до виконання завдань за призначенням у мирний час та в особливий період; ефективність використання ресурсів, зокрема бюджетних коштів, органами сектору безпеки та оборони.

Законодавчий акт визначає сфери відповідальності Президента України, Ради національної безпеки та оборони, Верховної Ради, Кабінету міністрів. Відповідна стаття закону визначає, що громадські об’єднання можуть, зокрема отримувати від державних органів інформацію з питань діяльності складових сектору безпеки та оборони, крім інформації з обмеженим доступом; проводити громадську експертизу проектів законів, рішень, програм, представляти свої висновки і пропозиції для розгляду відповідним державним органам.

За новим законом, сектор безпеки та оборони України складається з чотирьох взаємопов’язаних складових: сил безпеки; сили оборони; оборонно-промислового комплексу; громадян і громадських об’єднань, які добровільно беруть участь у забезпеченні національної безпеки.

Закон однозначно встановлює, що обсяг видатків на фінансування сектору безпеки і оборони має становити не менше 5% запланованого обсягу внутрішнього валового продукту, з яких не менше 3% — на фінансування сил оборони. Керівництво у сферах національної безпеки та оборони здійснює Президент України, який є Верховним головнокомандувачем Збройних сил України та видає накази і директиви з питань оборони; Президент очолює Раду національної безпеки і оборони, звертається з посланнями до народу та із щорічними і позачерговими посланнями до Верховної Ради про внутрішнє і зовнішнє становище України. Крім того, Міністр оборони України призначається на посаду Верховною Радою за поданням Президента з числа цивільних осіб. Перший заступник та заступники міністра оборони призначаються на посади з числа цивільних осіб. У прикінцевих та перехідних положеннях закону визначено, що це положення набирає чинності з 1 січня 2019 року. Головнокомандувач ЗCУ призначається на посаду за поданням Міністра оборони та звільняється з посади Президентом України. Головнокомандувач Збройних сил України підпорядковується Президенту та Міністру оборони. Повноваження головнокомандувача ЗСУ затверджуються Президентом України. При цьому вказано, що лише з 1 січня 2021 року набирає чинності норма щодо головнокомандувача ЗСУ, Генерального штабу Збройних сил України, видів та окремих родів військ (сил).

Протягом особливого періоду Генеральний штаб ЗСУ виконує функції стратегічного керівництва Збройними силами, іншими складовими сил оборони і є робочим органом Ставки верховного головнокомандувача (у разі її створення). Генштаб ЗСУ очолює начальник Генерального штабу ЗСУ, який призначається на посаду і звільняється з посади президентом України за поданням Міністра оборони. Законом визначено склад Збройних сил України — види та окремі роди військ (сил). Міністр внутрішніх справ України призначається на посаду ВР за поданням Прем’єр-міністра України. Діяльність Національної поліції України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій і Державної міграційної служби України спрямовується і координується Кабінетом міністрів через Міністра внутрішніх справ України. Визначено, що в мирний час Нацгвардія входить до складу сил безпеки і виконує правоохоронні функції, а також розвиває спроможності, необхідні для виконання завдань у складі сил оборони. Після запровадження воєнного стану Національна гвардія приводиться в готовність до виконання завдань за призначенням в умовах дії правового режиму воєнного стану, входить до складу сил оборони. Стратегічне керівництво Нацгвардією здійснює президент України через Генеральний штаб Збройних сил України, про що зазначається в указі президента про введення воєнного стану, який затверджується Верховною Радою.

 НАШ ГРАД