Утилізовано 2 мільйони протипіхотних мін

Утилізовано 2 мільйони протипіхотних мін

Україна продовжує виконувати свої зобов’язання щодо знищення запасів протипіхотних мін у рамках Конвенції про заборону застосування, накопичення запасів, виробництва і передачу протипіхотних мін та про їхнє знищення (Оттавська конвенція), повідомляє Служба Віце-прем’єр-міністра України.

Сьогодні на Державному підприємстві «Науково-виробниче об`єднання «Павлоградський хімічний завод» відбулася урочиста церемонія, присвячена утилізації 2 000 000 протипіхотних мін ПФМ-1 (С). У заході взяли участь представники Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України, Агенції НАТО з підтримки та постачання, Представництва НАТО в Україні та Міністерства оборони України.

Роботи зі знищення протипіхотних мін виконуються в рамках реалізації Трастового фонду НАТО з утилізації боєприпасів, легкої стрілецької зброї та протипіхотних мін.

«Україна продовжує виконувати свої зобов’язання в рамках Оттавської конвенції. Свідченням цього є стале функціонування Трастового фонду НАТО з утилізації боєприпасів, легкої стрілецької зброї та протипіхотних мін. Утилізація двох мільйонів протипіхотних мін в Україні є практичним кроком до мінімізації ризиків, насамперед для цивільного населення», – зазначив заступник начальника управління співробітництва з НАТО, полковник Сергій Вербицький під час церемонії у Павлограді.

Зазначена кількість протипіхотних мін була утилізована протягом семи років із моменту започаткування Трастового фонду у 2011 році.

Провідна країна Трастового фонду — США. Активними учасниками та донорами є ЄС, Бельгія, Фінляндія, Німеччина, Ірландія, Італія, Люксембург, Норвегія, Туреччина та Швейцарія.

Очікується, що в рамках проекту буде утилізовано 5,7 млн протипіхотних мін.

 НАШ ГРАД