Уряд намагатиметься повернути в Україну кваліфікованих працівників

Уряд намагатиметься повернути в Україну кваліфікованих працівників

Міністерство соціальної політики ставить перед собою завдання створення умов для повернення українських мігрантів. Про це заявила перший заступник Міністра соціальної політики України Ольга Крентовська під час зустрічі з польськими журналістами.

Вона зазначила, що повернення в Україну кваліфікованих працівників є одним з пріоритетних напрямків роботи Уряду, яка полягає у створенні відповідних соціально-економічних умов, що усунуть основні причини для майбутньої міграції та мотивуватимуть тих, хто вже виїхав, повертатися, повідомляє Міністерство соціальної політики України

«Уряд ставить за мету повернути громадян для того, щоб вони могли реалізувати себе в Україні. Основна причина міграції полягає у різниці рівня зарплат, саме це мотивує громадян виїжджати працювати за кордон. Тому Уряд проводить активну роботу в цьому напрямку, приймаючи важливі рішення щодо стрімкого підвищення заробітних плат, у тому числі рівня мінімальної зарплати. Але й українські роботодавці, які вже зіткнулися з нестачею кваліфікованих працівників на ринку праці, зробили правильні висновки та збільшують видатки на підвищення зарплат своїм працівникам. Назву буквально декілька цифр: якщо у минулому році ВВП зріс на 2,5 відсотка, то заробітна плата зросла на 37 відсотків, якщо у цьому році ми очікуємо економічне зростання на рівні 3-4 відсотків ВВП, то зростання рівня зарплат прогнозується близько 25 відсотків. Разом із цим стратегічним завданням щодо повернення українських мігрантів ми ставимо за мету співробітництво з урядами країн, у які виїжджають у пошуках роботи українці, для забезпечення їхнього соціального та правового захисту», – розповіла Ольга Крентовська.

За її словами, вивчається також досвід інших країн Європи, що розробляють програми з повернення мігрантів, які довго проживали за кордоном. З ініціативою допомогти Україні у розробленні такої програми виступила Міжнародна організація з міграції, яка запропонувала провести відповідні дослідження.

«Важливо також зазначити, що основною перешкодою для економічного та соціального розвитку України є військова агресія Російської Федерації – це очевидний факт. Але, незважаючи на ці складні умови, ми маємо позитивні результати реформ, які проводить Уряд. Маю на увазі і реформу в сфері оплати праці, яка дозволила забезпечити зростання зарплат, і реформу децентралізації, яка надала поштовх до економічного розвитку та розвитку людського потенціалу. Такі успіхи створюють підстави для впевненості у наших силах та віри в позитивні результати», – заявила перший заступник Міністра.

 НАШ ГРАД