Уряд додатково виділив 100 млн. грн. на підтримку населення в утепленні до зими

Уряд додатково виділив 100 млн. грн. на підтримку населення в утепленні до зими

костопиль дом будинокКабінет Міністрів України виділив додатково 100 млн. грн. на підтримку населення в утепленні до зими, збільшивши державну безповоротну допомогу до 35%. Про це повідомляє прес-служба Держагенства з енергоефективності. Більше 12 тисяч українських родин можуть скористатися урядовою підтримкою, закупити обладнання та матеріали, енергомодернізувати свої оселі до зими і таким чином менше платити за комунальні послуги в опалювальний період. Для ОСББ та ЖКБ умови участі в Урядовій програмі з енергоефективності не змінилися. Як і раніше, мешканці багатоповерхівок можуть розраховувати на 40% безповоротної державної допомоги. Якщо у складі таких об’єднань є субсидіанти, то таке ОСББ чи ЖКБ безповоротно отримає відшкодування до 70% коштів на проведення енергоефективних заходів. У Державному бюджеті на підтримку ОСББ/ЖКБ є ще 69,07 млн. грн. Тобто, провести комплексну термомодернізацію частково за кошти держави мають змогу ще 2 229 будинків, а це майже 180 тисяч сімей.

«Ми ведемо абсолютно чесну політику по відношенню до наших громадян. Тому інформую, що коштів у державному бюджеті на відшкодування витрат ОСББ та ЖБК під час утеплення у цьому році вистачить», -повідомив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук та запевнив, що об’єднання співвласників можуть впевнено звертатися до Ощадбанку, Укргазбанку чи Укрексімбанку за коштами, брати усі необхідні матеріали та починати утеплення багатоповерхівки.

«Мешканцям багатоповерхівок раджу максимально активізуватися, поки літній період, та звернутися добанків за коштами, до Агентства та органів місцевого самоврядування за відшкодуванням і — утеплюйтесь», -наголосив Сергій Савчук.

На сьогодні урядовою програмою скористалося вже майже 300 ОСББ. З держбюджету вони отримують  відшкодування 40% суми залучених коштів, а від місцевої влади – до 25%річних та до 40% суми «теплого» кредиту. Наприклад,  ОСББ у Києві зможуть розраховувати на 70-відсотковукомпенсацію, адже, окрім урядової допомоги,  вони отримають 30% відшкодування від міської ради.

«У результаті впровадження енергоефективних заходів економія витрат на енергоресурси складає від 30 до 50%. Наприклад, якщо ОСББ замінило освітлення у під’їздах, то вони на 70% менше платять за світло. Встановлення ІТП дає можливість не лише обліковувати споживання тепла, а ще й регулювати його подачу. Результати опитування учасників програми показали, що більше 80% ОСББ стали не тільки менше платити за комунальні послуги, а й комфортніше жити. Ціна квартир в утеплених багатоповерхівках збільшилася на 25%», — додав Сергій Савчук.

Голова Агентства також нагадав успішний приклад участі ОСББ у програмі. Так, у Луцьку ОСББ «Явір-2011» оформило кредит на 2 млн грн. для проведення комплексної термомодернізації багатоповерхівки. Агентство при цьому відшкодувало 40% суми кредиту, а місцева влада – відсотки за кредитом. Після утеплення витрати мешканців будинку на опалення зменшилися удвічі: з 15,54 грн/м2 до 7,16 грн/м2.

Тим часом, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман закликає громадян, плата яких за житлово-комунальні послуги сягає більше 15% доходу, скористатися державною системою субсидій.

«Через механізм адресної системи підтримки кожен, хто має у сукупному доході плату за житлово-комунальні послуги більше 15%, ви вже сьогодні можете звернутися до системи соціального захисту і отримати таку компенсацію без будь-яких зволікань. Я заохочую вас це зробити», — заявив ВолодимирГройсман, відкриваючи засідання Уряду у середу.

«Але всі ті, хто мають серйозні статки, нормальні доходи, будуть платити повну антикорупційну ціну», — зазначив він.

Він також відзначив ефективність програми «теплих» кредитів, що дає можливість проводитиенергоефективні заходи. Це особливо важливо після встановлення єдиної ринкової ціни на газ в Україні, зауважив Володимир Гройсман.

«Програма дає можливість пришвидшити темпи енергомодернізації, що буде успіхом і буде робити нашу країну енергонезалежною», — підкреслив він.

Для 5,5 мільйона родин перерахунок субсидій буде здійснено автоматично, без жодних додаткових звернень. Про це в ефірі «5 каналу» заявив Віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.

«Сьогодні для 5,5 мільйона українських родин, які отримували субсидії, здійснюється перерахунок субсидій на новий опалювальний сезон. Для цих людей субсидії переоформлюються автоматично, їм не потрібно нікуди ходити, не потрібно здавати жодних документів. Місцеві органи влади зобов’язані зробити перерахунок автоматично», — сказав Павло Розенко.

За його словами, процес перерахунку субсидій іде досить жваво. «На сьогодні вже перераховано субсидії близько 1 млн 600 тис. родин», — зауважив він.

Павло Розенко закликав громадян, які планують вперше звернутися за субсидією, зробити це якнайшвидше. «Ми очікуємо, що пік звернень за субсидіями припаде на початок опалювального сезону: жовтень, листопад, грудень. Але звертаюся до всіх громадян, які не отримували субсидії раніше, — щоб уникнути затримок із призначенням субсидій, звернутися до місцевих органів влади вже зараз, поки немає черг і великого навантаження», — сказав Віце-прем’єр-міністр.

НАШ ГРАД