Українці обирають енергію сонця

Українці обирають енергію сонця

сонячна енергия солнцеВ Україні стрімко зростає кількість приватних домогосподарств, які дбають про свою енергонезалежність, обирають альтернативні джерела енергії та встановлюють сонячні панелі для виробництва електроенергії. Держава, у свою чергу, надає їм заохочення у вигляді «зеленого» тарифу.

«Сьогодні вже 430 приватних домогосподарств встановили сонячні панелі загальною встановленою потужністю 5,06 МВт. Для порівняння за весь 2015 рік таких ініціативних домовласників було 244, а у 2014 році в десятки разів менше – лише 21», — прокоментував статистичні дані Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.
За словами Голови Агентства, така позитивна статистика – це результат ефективної дії прийнятого 4 червня 2015 року Закону України № 514-VIII щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії.

«Цим законом введено «зелений» тариф на закупку електроенергії, вироблену сонячними електроустановками приватних домогосподарств потужністю до 30 кВт. І найголовніше – тариф прив’язано до курсу євро, що дозволяє нівелювати ризики інфляції», – підкреслив С. Савчук та додав, що домогосподарства, які встановили сонячні панелі у 2016 році, можуть продавати надлишок виробленої ними електроенергії в мережу за ціною 19,01 євроценти за 1 кВт*год.

НАШ ГРАД