Українські моря рятуватимуть від пластику

Українські моря рятуватимуть від пластику

Держекоінспекція приєднається до розробки цифрової платформи GPML, яка ініціюється Програмою ООН з навколишнього середовища.

«Цей програмний продукт дозволить відслідковувати засмічення моря, аналізувати обсяги генерації та переробки пластикового сміття та координувати зусилля країн для очищення морів. В свою чергу, Держекоінспекція, використовуючи цифрову платформу, зможе вносити в неї свої дані про стан морської акваторії та відстежувати явища, які становлять небезпеку для Чорного та Азовського морів», — пояснив голова ДЕІ Андрій Мальований.

Він зазначив, що сьогодні проблема засмічення морів набуває загрозливого масштабу.

«Засмічення морів у такому обсязі, як це відбувається сьогодні, може призвести до того, що вже в 2050 році в океанах буде більше пластику, ніж риби. Такий висновок зробили дослідники Фонду Еллен Макартур. Саме тому Асамблея ООН з охорони навколишнього середовища визнала пріоритетним завданням боротьбу з пластиковим забрудненням морів. У досягненні цієї мети має допомогти впровадження цифрового інструменту з великою базою даних, що дасть змогу планувати та реалізувати дії з порятунку морської екосистеми», — підкреслив Андрій Мальований.

За словами посадовця, для України реалізація цих цілей вкрай важлива, адже стан наших морів – особливо Чорного, сьогодні на межі екологічної катастрофи.

«За даними проекту EMBLAS, засміченість Чорного моря вдвічі перевищує аналогічний показник Середземного. Якщо в Середземному морі на 1 кв. м припадає 52 одиниці сміття, то в Чорному — 90,5. Впровадження цифрової платформи спільно з провідними країнами світу дозволить Україні отримати доступ до найкращих практик та робочих кейсів для протидії засміченню морів і покращення стану морських екосистем», — зауважив Андрій Мальований.

Функціонал цифрової платформи GPML поки що обговорюється, а початок її розробки припаде на лютий 2021 року.