Україна виконала умови для отримання допомоги від ЄС

Україна виконала умови для отримання допомоги від ЄС

Завдяки спільній роботі усіх гілок влади України — Президента, Уряду й Парламенту — та відповідній координації з нашими міжнародними партнерами Україна виконала умови, необхідні для виплати другого траншу макрофінансової допомоги від Європейського Союзу.

Про це зазначив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час зустрічі з Виконавчим віце-президентом Європейської Комісії Валдісом Домбровскісом.

Денис Шмигаль подякував Валдісу Домбровскісу за готовність ЄС продовжувати й надалі надавати фінансову, інвестиційну і технічну допомогу Україні на шляху системних внутрішніх перетворень. 

«Звичайно для нас важливим кроком з підтримки стане виділення другого траншу макрофінансової допомоги до завершення поточної програми у вересні цього року. Україна виконала умови для його отримання», — зазначив Глава Уряду.

Так, за словами Прем’єр-міністра, Україна підвищила прозорість та ефективність медичних закупівель, продовжила впровадження реформи податкової та митної служб, відновила конкурсну процедуру добору на посади державної служби.

Також, як відзначив Денис Шмигаль, було здійснено низку важливих кроків щодо удосконалення функціонування антикорупційної інфраструктури. Продовжується робота щодо законодавчої основи для розширення повноважень приватних виконавців та спрощення доступу до цієї професії, прийнято Закон України та на його основі відповідне рішення Кабінету Міністрів України щодо створення Бюро економічної безпеки. Також триває реформа системи корпоративного управління державними підприємствами і забезпечено покращення функціонування ринку природного газу.

Зі свого боку Виконавчий віце-президент Єврокомісії зауважив, що Європейський Союз мобілізував безпрецедентну фінансову й технічну допомогу для України. І надання у 2020 році першого траншу макрофінансової допомоги в розмірі 600 млн євро стало ознакою солідарності ЄС з Україною.

«Україна доклала значних зусиль у виконанні умов програми макрофінансової допомоги ЄС для отримання другого траншу і, виходячи з попереднього аналізу, ці умови у широкому сенсі були виконані», — зазначив Валдіс Домбровскіс.

Крім того, Прем’єр-міністр зазначив, що Україною забезпечено виконання структурних «маяків» і в межах спільної з МВФ програми stand-by, які необхідні для першого перегляду програми.

«Очікуємо у вересні початку роботи місії в Україні. Усі необхідні кроки з нашого боку в цьому напрямку були зроблені», — повідомив очільник Уряду.

НАШ ГРАД