Торгівля людьми залишається гострою проблемою

Торгівля людьми залишається гострою проблемою

Торгівля людьми залишається гострою соціальною проблемою у всьому світі. Україна не є винятком у цій сфері. Державна прикордонна служба України у взаємодії з іншими правоохоронними органами України докладає максимум зусиль, аби протидіяти міжнародним злочинним угрупованням, причетним до торгівлі людьми, повідомляє Адміністрація Державної прикордонної служби України

Тільки за перший квартал 2019 року підрозділами Держприкордонслужби України разом із взаємодіючими органами припинено функціонування 8 протиправних груп у складі 29 осіб, а також затримано 14 організаторів та 6 пособників. Судами винесено 3 обвинувальних вироки стосовно 3 осіб, з яких 1 особа отримала реальний строк ув’язнення. Крім того, за інформацією ДПСУ розпочато 20 кримінальних проваджень за ст. 149 ККУ «Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини» та попереджено вивезення за кордон 26 потенційних жертв торгівлі людьми, переважно жінок.

Для ефективності проведення такої роботи продовжено практику проведення спільних міжнародних операцій. Зокрема, на даний час тривають активні заходи з Береговою охороною Турецької Республіки, правоохоронним органами Італії, Цивільною гвардією Іспанії та Прикордонною вартою Республіки Польща.

Це дає можливість викрити міжнародні канали торгівлі людьми. Так, співробітники оперативних підрозділів Південного регіонального управління спільно зі співробітниками польської поліції (підрозділ CBSP, Гданськ), оперативним підрозділом митниці Литви при підтримці Європолу провели спільні заходи щодо документування незаконного залучення громадянином Польщі до роботи громадян України на нелегальній фабриці з виготовлення тютюнових виробів. У результаті вжитих заходів на початку липня цього року співробітники польської поліції в районі м. Котовіце виявили нелегальну фабрику з виготовлення сигарет. Затриманий польський організатор, який залучив до незаконної діяльності 11 громадян України.

Крім того, аби забезпечувати ефективне проведення таких операцій з протидії торгівлі людьми, співробітники прикордонного відомства постійно обмінюються інформацією як з вітчизняними, так і міжнародними спеціалістами. Такі заходи також проводяться під егідою МОМ в Україні, ОБСЄ спільно з Інтерполом, а також ГУАМ та іншими міжнародними та громадськими організаціями у сфері протидії торгівлі людьми.

Правоохоронці встановили 170 українців, які постраждали від торгівлі людьми. Серед них – п’ятеро дітей.  Про це повідомив начальник Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Національної поліції України Артем Крищенко.

За його словами, упродовж перших шести місяців цього року поліцейські виявили 214 кримінальних правопорушень, передбачених статтею 149 (Торгівля людьми) Кримінального кодексу України. В рамках 190 кримінальних проваджень цієї категорії слідчі повідомили про підозру особам, які їх вчинили. Досудове розслідування вже закінчено у 104 кримінальних провадженнях, відкритих за фактами торгівлі людьми.

Водночас поліцейські встановили 170 осіб, які стали потерпілими від дій зловмисників. Серед потерпілих – 98 чоловіків, 67 жінок, троє неповнолітніх та двоє малолітніх дітей.

Артем Крищенко зазначив, що за 6 місяців 2019 року поліцейські викрили чотири організовані групи, що діяли у сфері торгівлі людьми. Їхня діяльність розповсюджувалася на території п’яти областей та міста Києва.

«Загалом поліцейськими підрозділів БЗПТЛ припинено діяльність 19 організованих груп. До складу цих груп входило 68 співучасників. Найбільш поширеною формою торгівлі людьми стала трудова експлуатація – це 94 факти. Також поліцейські встановили 84 факти торгівлі людьми у формі сексуальної експлуатації», – зазначив Артем Крищенко.

Він додав, що зазвичай жертвами зловмисників стають жінки, які не працюють, мають на утриманні дітей, розлучені, перебувають у важкому матеріальному становищі. Також виявлено 30 фактів торгівлі людьми у формі втягнення громадян у злочинну діяльність. Найбільш вразливою категорією громадян тут стали чоловіки у віці від 25 до 35 років.

«Зазвичай потерпілих вербували для роботи кур’єрами з доставки фасованого товару. Так шляхом обману зловмисники примушували жертв брати участь у наркотрафіку», – сказав начальник Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Нацполіції.

Артем Крищенко повідомив, що слідчими розпочато три кримінальних провадження за фактами торгівлі дітьми. Йдеться як про продаж з метою усиновлення, так і про передачу з метою експлуатації. Зокрема, у червні цього року у Львівському міжнародному аеропорту поліцейські затримали 38-річну жінку. Та намагалася продати власну дитину для сексуальної експлуатації за кордоном.