Тактильна плитка при проектуванні громадського простору стала обов’язкова

Тактильна плитка при проектуванні громадського простору стала обов’язкова

У нових Державних будівельних нормах (ДБН) «Інклюзивність будівель і споруд» введено обов’язкове проектування тактильної плитки (тактильних смуг) та інших елементів доступності для людей з порушеннями зору в інфраструктурі населених пунктів, у тому числі у вулично-дорожній мережі, у житлових і громадських будівлях. Нові ДБН вступили в дію з 1 квітня цього року, повідомляє Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

«З кожним роком кількість людей з порушеннями зору у світі стрімко зростає – приблизно на 1 млн. Це означає, що кожні 5 секунд у світі втрачає зір одна доросла людина, кожну хвилину – одна дитина. Тільки вдумайтесь в ці цифри. В Україні також, на жаль, багато людей з порушеннями зору. І ми зобов’язані створити для них доступне середовище, де їм буде комфортно пересуватися та знаходитися. Тому в нових ДБН щодо інклюзивності вперше введені обов’язкові вимоги щодо влаштування тактильної плитки та інших елементів доступності для людей з порушеннями зору: тактильних інформаційних покажчиків зі шрифтом Брайля, аудіопокажчиків, візуальних елементів доступності тощо», – зазначив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Згідно з новими ДБН доступне середовище повинно бути забезпечене засобами безпеки, орієнтування, отримання інформації, у тому числі для осіб з порушеннями зору, і включати:

1 — тактильні елементи доступності (ТЕД), які допомагають самостійному орієнтуванню на вулицях та всередині будівель і поділяються на тактильні смуги та тактильні інформаційні покажчики (таблички або позначки) зі шрифтом Брайля.

2 — візуальні елементи доступності (ВЕД), які сприяють безпечному орієнтуванню у просторі для всіх груп населення, у тому числі, для громадян з порушеннями зору. Вони являють собою виділені контрастними кольорами знаки, інформаційні таблички, інформатори та покажчики, які розміщуються вздовж вулиць, на вході та всередині будівель.

3 — аудіопокажчики (АП), які встановлюються для звукового сповіщення інформації та вказують на необхідний напрямок руху. Також вони можуть інформувати про об’єкт чи послугу, що надаються. Поділяються на звукові маячки-сигналізатори та голосові інформатори.

Також у нормах чітко прописано необхідні вимоги, параметри та технічні характеристики щодо влаштування цих елементів доступності, наведено конкретні наочні приклади та схематичні малюнки.

Наприклад, щодо влаштування тактильних смуг (тактильної плитки). Згідно з ДБН вона повинна тактильно відрізнятися від основної поверхні, бути відчутною за допомогою тростини або підошви взуття, виділятися контрастно за кольором та фактурою. Така плитка встановлюється з метою попередження людей з порушеннями зору про різні види небезпеки або перешкоди при пересуванні на шляхах руху до об’єктів або безпосередньо на них. Мова йде про громадські заклади, соціальну та інженерно-транспортну інфраструктуру, їх інтер’єр. У місці розміщення тактильної плитки заборонено розташовувати об’єкти або перешкоди. Наприклад, каналізаційні решітки, люки, стовпи, обмежувачі руху транспорту тощо. Тактильні смуги повинні застосовуватися 3 типів:

  • попереджувальна – для попередження про бар’єр, небезпеку, перешкоду;
  • направляюча – забезпечує вільне орієнтування для пошуку необхідного та безпечного напряму руху;
  • інформаційна – нею позначається про початок та закінчення, а також місце зміни напрямку руху направляючої смуги, поворот чи розходження її в різні боки, початок наземного/підземного пішохідного переходу (перехрестя).

Загалом нові ДБН «Інклюзивність будівель і споруд» спрямовані на створення безбар’єрного простору для всіх груп людей з інвалідністю: з порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху, розумової діяльності, людей похилого віку, батьків з маленькими дітьми, вагітних жінок.

Нові ДБН розроблено ПАТ «КиївЗНДІЕП» на заміну діючих ДБН В.2.2-17:2006 «Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення». Вони адаптовані до європейських норм та містять наочні приклади того, як це має виконуватися на практиці.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.