Суд змусив Департамент держпраці Новоград-Волинської міської ради… заплатити послуги укртелекому

Суд змусив Департамент держпраці Новоград-Волинської міської ради… заплатити послуги укртелекому

телефонПредставники «Укртелекому» в особі Житомирської філії ПАТ «Укртелеком» звернулись до господарського суду Житомирської області з позовом щодо стягнення з Департаменту праці та соціального захисту населення Новоград-Волинської міської ради півмільйона гривень компенсації за надані телекомунікаційні послуги. Спір між сторонами виник у зв’язку з несвоєчасною оплатою відповідачем послуг зв’язку окремим категоріям споживачів, надання яких було здійснено позивачем на пільговій основі. Представники Департаменту праці факт заборгованості визнали, але попросили суд… відмовити в задоволенні позову. Мовляв, заборгованість виникла не з вини відповідача, оскільки компенсація за надані телекомунікаційні послуги споживачам, які мають установлені законодавством України пільги з їх оплати, має відшкодовуватися за рахунок державного бюджету, а таких коштів державою не надано.

Господарський суд встановив, що за спірний період відповідачем не перераховано позивачу в рахунок погашення заборгованості по відшкодуванню пільгової вартості послуг зв’язку кошти. Бюджетні зобов’язання щодо виплати субсидій, допомоги, компенсацій громадянам з бюджету, обліковуються Казначейством України незалежно від визначених на цю мету бюджетних призначень. Головні розпорядники коштів місцевих бюджетів щомісяця готують інформацію про фактично нараховані суми та акти звіряння розрахунків за надані послуги з підприємствами — надавачами відповідних послуг і надсилають їх фінансовим органам.

Згідно Цивільного кодексу боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов’язання. Тому, керуючись ст.ст. 33,43,44,49,82-85 ГПК України, господарський суд задовольнив позов «Укртелеком» . Департамент праці та соціального захисту населення Новоград-Волинської міської ради мусить сплатити на користь Публічного акціонерного товариства «Укртелеком» 582281 грн. компенсації за надані телекомунікаційні послуги. А також 1600 грн. сплаченого судового збору.

НАШ ГРАД