Сплатити податок можна буде через телефон

Сплатити податок можна буде через телефон

Якщо сплатити за покупки можна через Apple Pay та Android Pay, то й  сплата податків має бути такою ж легкою та зрозумілою. Мінфін розробляє  мобільний додаток для сплати податків, про це заявив Міністр фінансів  Олександр Данилюк під час відкритої зустрічі з бізнесом  “Дeржава та  бізнeс: як усунути перешкоди?”  Ця ініціатива  впроваджується в рамках проекту  Мінфіну “Податки Просто”.

“Реєстр  ПДВ – тектонічний антикорупційний захід Мінфіну, який було втілено рік  тому, і завдяки чому процес відшкодування ПДВ бізнесу став відкритим,  автоматичним, зрозумілим та швидким. Реєстр ПДВ функціонує вже рік і за  цей час вдалося відшкодувати 148 млрд. гривень. Мінфін підтримує  впровадження технологічних інструментів, які не тільки ламатимуть  корупційні схеми, але й сприятимуть спрощенню сплати податків.  Автоматизація процесів у сфері оподаткування та переведення адмінпослуг в  онлайн – це  повалення корупційних схем та повна трансформація роботи  ДФС. Частина з них реалізовується в рамках проекту “Податки Просто” – сказав Міністр фінансів.

Проте,  залишається проблема “старих боргів”, для вирішення якої Мінфін  запропонував власне рішення  — законопроект 7518, який передбачає  прозорий та зрозумілий порядок відшкодування заявок, внесених до  Тимчасового реєстру. Законопроект є важливим для бізнесу, що працює,  інвестує та створює робочі місця в Україні. Позицію Мінфіну та Уряду  підтримав Президент.

Ці  нововведення Міністр Олександр Данилюк обговорив із виконавчим директором  Європейської бізнес Асоціації Ганною Дерев’янко, Виконавчим директором  Спілки Українських Підприємців Катериною Глазковою, Віце-президентом  Американської торгівельної палати Тетяною Прокопчук та Генеральним  директором Асоціації «Українські імпортери побутової електроніки»,  представником Української ради бізнесу Софією Араслановою.

Усі  представники бізнес-асоціацій зазначили, що прозоре відшкодування ПДВ  завдяки онлайн-Реєстру – це великий крок вперед і треба надалі  використовувати технології для боротьби з корупцією та спрощення  адміністрування податків.

Ще один антикорупційний крок, про який говорили під час заходу — система “Єдине вікно” на митниці. Він мінімізує людський фактор і зменшує можливості для “ручного” втручання під час проведення митних процедур.

“Майже  за два роки роботи “Єдиного вікна” на митниці 80% бізнесу уже ним  користується. Ця нова процедура є вікном можливостей, яке пришвидшує  розвиток міжнародної торгівлі”, – додав Олександр Данилюк.

В рамках проекту “Податки Просто” планується удосконалити Електронний кабінет платника податків, зокрема збільшити кількість адмінпослуг в онлайн.

Розглядається можливість подання (отримання) в електронному вигляді:

  • заяви про  обрання або перехід на спрощену систему оподаткування чи відмову від  спрощеної системи оподаткування та зміну групи єдиного податку;
  • акту-звірки взаєморозрахунків з бюджету;
  • запиту про отримання витягу з реєстру платників єдиного податку та витягу з реєстру платників єдиного податку;
  • статистичної звітності
  • звітності згідно з законом про соціальний захист інвалідів.

Також  передбачається можливість ведення книги обліку доходів та витрат в  електронному вигляді. Податки Просто – новий проект Мінфіну. Ціль –  виявляти можливості для оптимізації процесів адміністрування податків як  для платників, так і для податкових органів та підготовка відповідних  рішень щодо їх втілення в життя на законодавчому рівні та на рівні  бізнес-процесів.Деталі проекту Податки Просто можна подивитися у  презентації.

 НАШ ГРАД