Скорочення харчових відходів вигідне для суспільства

Скорочення харчових відходів вигідне для суспільства

У всьому світі голодують близько 733 мільйонів людей. При цьому щодня викидається понад мільярд порцій їстівних продуктів. Цієї їжі вистачило б, щоб щодня щонайменше один раз нагодувати всіх людей, які страждають від голоду. Про це в ООН нагадують у Міжнародний день поширення інформації про продовольчі втрати та харчові відходи, який відзначають 29 вересня, повідомляє ООН.

У всьому світі близько 13,2 відсотка виробленого продовольства втрачається в період між збиранням урожаю та надходженням у роздрібний продаж, а в домашніх господарствах, на підприємствах громадського харчування та у роздрібній торгівлі пропадає близько 19 відсотків – або 1,05 мільярда тонн – загального обсягу світового продовольства.

Втрати та псування харчової продукції призводять до підвищення цін. Крім того, харчові відходи, що опинилися на звалищах, стають джерелом викидів парникових газів, що прискорює зміну клімату.

«Приймаючи заходи щодо скорочення втрат і відходів продовольства, ми можемо домогтися потрійної вигоди: покращити продовольчу безпеку та харчування, забезпечити економічні вигоди для виробників сировини, підприємств і споживачів, а також знизити вплив на навколишнє середовище та клімат, одночасно захищаючи біорізноманітність та скорочуючи загр. (ФАО) Цюй Дун’юй на спеціальному заході, організованому спільно з Програмою ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП) у штаб-квартирі ФАО у Римі.

Агентства ООН закликають уряди, бізнес, виробників, споживачів та дослідницькі спільноти до дій. Це означає розвиток інновацій, впровадження принципів «циркулярної економіки» в агропродовольчі системи, масштабування успішних рішень та зміну поведінки споживачів.

Що може зробити кожен із нас:

  • Планувати покупки так, щоб купувати лише потрібне.
  • Зберігати продукти правильно, продовжуючи термін придатності.
  • Звертати увагу на маркування «придатний до» і «краще вжити до».
  • Готувати їжу в розумних обсягах, а надлишки зберігати, наприклад, заморожувати.
  • Жертвувати надлишкові продукти тим, хто їх потребує.
  • Компостувати харчові відходи.

Добавить комментарий