Скоротіть споживання солі до 5 грамів на день

Скоротіть споживання солі до 5 грамів на день

Скорочення споживання солі є одним із найефективніших способів боротьби з підвищеним кров’яним тиском та профілактики серцево-судинних захворювань, які щодня забирають 10 тисяч життів у Європейському регіоні Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). У більшості країн регіону споживання солі залишається значно вищим за рекомендовані 5 грамів на день, повідомляє ООН. 

З 12 по 18 травня проходив Тиждень поінформованості про сіль. Європейське бюро ВООЗ наголошує на необхідності розробки стратегій щодо скорочення споживання солі.

Надмірне споживання солі може вести до проблем зі здоров’ям, які можуть призвести до серцевих нападів та інсультів. Дані показують, що скорочення її споживання на 25 відсотків допоможе запобігти 900 тисячам смертей від серцево-судинних захворювань у Європі до 2030 року.

У ВООЗ нагадують, що саме серцево-судинні захворювання є головною причиною смерті в Європейському регіоні ВООЗ, щороку забираючи 4 мільйони життів. Проблема найбільш гостра серед чоловіків, а також населення східної частини регіону.

На індивідуальному рівні дуже складно контролювати споживання солі, оскільки понад 70 відсотків солі, яку ми споживаємо, надходить із оброблених харчових продуктів.

«Країнам потрібні інструменти для виявлення та контролю основних джерел споживання солі. Ось чому головна рада для політиків – зосередитись на зборі даних та вивченні того, що має бути основним напрямком дій», – каже Марія Жуан Грегоріо, співробітниця проекту JA PreventNCD, спрямованого на підтримку більш ефективної політики щодо неінфекційних захворювань у Європейському союзі.

Досвід Португалії: регулювання та громадська підтримка

Грегоріо також є директором Національної програми Португалії з просування здорового харчування. Вже понад п’ять років вона координує політику скорочення споживання солі країни і ділиться ідеями, заснованими на досвіді.

Португалія стала однією з перших країн в регіоні, яка ввела обов’язковий цільовий показник вмісту солі в хлібі в 2009 році. знизивши ліміт до 1 грама на 100 г.

Аналогічний ліміт був введений і для інших категорій продуктів із високим вмістом солі, таких як популярні в Португалії готові до вживання овочеві супи.

«Деякі заходи щодо скорочення вмісту солі, такі як оподаткування та зміна набору інгредієнтів [у продуктах], нелегко реалізувати», — визнає Грегоріо. Харчові компанії не завжди підтримують заходи регулювання.

Прогресу вдалося досягти лише шляхом політичного тиску. У 2016 році запропонований податок на сіль у Португалії не був прийнятий парламентом, який натомість рекомендував укласти угоди з промисловим сектором на добровільній основі.

Три стратегії щодо скорочення споживання солі

За словами Грегоріо, є три основні стратегії, які можуть допомогти країнам сформувати ефективну політику скорочення споживання солі. Перша їх – збір якісних даних.

«Ви не можете керувати тим, що ви не виміряли», — пояснює вона. Грегоріо говорить про необхідність збору даних щодо споживання продуктів харчування та інформації про інгредієнти, що містяться в напівфабрикатах.

Друга найважливіша стратегія – співпраця між країнами. «З урахуванням глобалізації продовольчого середовища та того, що проблеми та бар’єри у багатьох країнах схожі, політичні відповіді мають бути скоординовані», – каже Грегоріо.

Третя можливість – регулювання споживання солі через держзакупівлю. Державні установи – школи, лікарні та в’язниці – закуповують великі обсяги продовольства. Уряди можуть встановлювати стандарти для вмісту солі в продуктах харчування, які вони купують, і забезпечувати регулярний моніторинг для перевірки відповідності.

У ВООЗ також говорять про необхідність таких заходів, як маркування харчової продукції на лицьовій стороні упаковки та зміни рецептури продуктів харчування.

Досвід Португалії показує, що коли політичні дії раціональні, вони знаходять широку громадську підтримку. Наприклад, податок на підсолоджені цукром напої країни підтримується 80 відсотків населення.

За наявності грамотної політики та громадської підтримки країни Європейського регіону ВООЗ можуть створити харчове середовище, що сприятиме зміцненню здоров’я. «Використовуйте свої дані. Знайте свій харчовий ландшафт. Зосередьтеся на найбільших джерелах солі у раціоні. Почніть із державних закупівель продовольства. І коли наука на вашому боці, не бійтеся протистояти труднощам», – каже Грегоріо.

АШ ГРАД

Добавить комментарий