Системних порушень на виборах 21 липня не було

Системних порушень на виборах 21 липня не було

Правоохоронці не зафіксували системних порушень під час виборчого процесу. Поліція, гвардійці, рятувальники та прикордонники на 100% впорались з покладеними на них обов’язками та забезпечили виборчий процес. Про це під час брифінгу заявив перший заступник Міністра внутрішніх справ Сергій Яровий.

«Найголовніше – у нас немає жодного постраждалого громадянина. Виборчий оперативний штаб постійно відслідковував ситуацію, яка відбувалася в країні. Життя під час виборів не закінчується. Але, ті правоохоронці, які були залучені до проведення виборів, на 100% виконали свою роботу та впорались із поставленими завданнями. Для поліції робота не закінчується, вони ще забезпечують безпеку під час підрахунку голосів», – наголосив Сергій Яровий.

Голова Національної поліції Сергій Князєв заявив, що за день поліцейські зареєстрували 2105 заяв та повідомлень, пов’язаних з проведенням позачергових виборів. Ці факти пов’язані з незаконною агітацією – 504; підкупом виборців – 74; перешкоджанням здійсненню виборчого права – 67; конфліктами – 46; фотографуванням бюлетенів – 38; пошкодженням бюлетенів – 31; повідомлення про замінування – 26.

«Правоохоронці внесли 71 повідомлення до ЄРДР. Найбільше таких справ, 9, за статтею 160 – підкуп виборців, 8 повідомлень — завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян, 7 – перешкоджання здійсненню виборчого права, 7 – фальсифікація виборчих документів», — наголосив Сергій Князєв.

Він також додав, що правоохоронці фіксували подекуди цікаві випадки. Наприклад, факт продажу пиріжків по 5 копійок під дільницею, чи це була агітація, зараз з’ясовує поліція.

«Крім того, поліція зафіксувала велику кількість «гастролерів» — велику кількість молодих людей, які заявляли, що їдуть на рибалку, а поліція знаходила їх біля виборчих дільниць із битами, зброєю та держаками для лопат. У Торецьку невідома особа кинула пачку бюлетенів в урну для голосування. У Львові літня жіночка порвала бюлетень і намагалася його з’їсти. Представники «Опори» на чотирьох дільницях виявили вже підписані протоколи до закінчення виборів», — зазначив голова поліції.