Середня зарплата шкільного вчителя становить майже 8 тисяч

Середня зарплата шкільного вчителя становить майже 8 тисяч

отг громада школа детиЗа попередніми підрахунками Міністерства освіти і науки України очікувана середня зарплата шкільного вчителя у січні 2018 року має скласти 7 тис 600 гривень. Про це зазначила Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

«Ми маємо не лише відкривати гарні нові будівлі шкіл, що безумовно дуже важливо, а й наповнити ці школи новим сучасним змістом освіти. Це неможливо зробити без підняття соціального статусу вчителя, тому хочу повідомити, що сьогодні на засіданні Уряду прийнято 2 постанови, що врегульовують збільшення заробітних плат для вчителів. Зокрема, ми збільшили граничний розмір надбавки для вчителів до 30%», – розповіла Лілія Гриневич.

Так, розміри максимальної надбавки педагогічним працівникам зростають від 20% до 30%. Також встановлено нижню межу такої надбавки – не менш як 5%.

Не менше 20% надбавки мають отримувати:

• учителі шкіл, в яких навчання в початкових класах здійснюється за стандартами Нової української школи;

• вчителі української мови і літератури шкіл з навчанням мовами національних меншин.

З 1 вересня 2018 року збільшення зарплати обов‘язково має бути поширено не лише на педагогів, що отримують зарплату за кошти державного бюджету, а й усіх педагогів, зокрема тих, що отримують зарплату з місцевих бюджетів – вихователі дитсадків, майстри у професійно-технічних навчальних закладах та інші.

Нагадуємо, що в 2018 році 1 млдр 150 млн 101 тис грн планується витратити на продовження програм з покращення освітньої інфраструктури – закупівлю автобусів для підвезення дітей до опорних шкіл, обладнання природничо-математичних кабінетів та розвиток інклюзивної освіти https://mon.gov.ua/ua/news/u-byudzheti-2018-roku-zakladeno-bilshe-1mlrd-grn-na-prodovzhennya-uryadovih-program-z-pidtrimki-osvitnoyi-infrastrukturi-na-avtobusi-prirodnichi-kabineti-ta-inklyuzivnu-osvitu

Кабінет Міністрів України в рамках політики підвищення соціальних стандартів забезпечив подальше зростання зарплат вчителів. Відповідне рішення ухвалене під час засідання Уряду, 11 січня, за пропозицією Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

«З січня ми підвищимо заробітну плату українському вчителю», — сказав Володимир Гройсман.

Глава Уряду нагадав, що це вже друга хвиля збільшення зарплат. В абсолютних цифрах показник зарплат становитиме відтепер 6,5 – 8,5 тис. на місяць в залежності від категорії.

При цьому Прем’єр-міністр звернув увагу на необхідності роботи з місцевою владою щодо підвищення зарплат викладачам, які фінансуються по лінії місцевих бюджетів. «Це питання дуже важливе, — зазначив Глава Уряду. – Просив би опрацювати необхідні рішення, аби ситуація на місцях була врегульована».

З 1 січня 2018 року застосовується нова формула розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами. Відповідну постанову № 1088 Уряд ухвалив 27 грудня 2017 р.

Документ, зокрема, враховує такі показники як кількість учнів, особливості території, заробітна плата вчителя, щільність учнів, розрахункова наповнюваність класів.

Розподіл субвенції здійснюватиметься на підставі розрахункового показника фінансового нормативу бюджетної забезпеченості, контингента учнів, навчального плану; заробітної плати вчителя; коригуючих коефіцієнтів.  Варто зазначити, що перегляд розрахункової наповнюваності класів та відповідних коефіцієнтів здійснюється раз на три роки.

Рішення відповідає вимогам Бюджетного кодексу, де визначено, що освітня субвенція спрямовується на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах в частині забезпечення видатків на здобуття повної загальної середньої освіти.

НАШ ГРАД