Світова температура поб’є нові рекорди

Світова температура поб’є нові рекорди

Середня глобальна температура досягне рекордного показника у найближчі п’ять років. Про це повідомляють експерти Світової метеорологічної організації. Крім емісій парникових газів, зростання температури також вплине природний феномен Эль-Ниньо.

Імовірність того, що в період з 2023 по 2027 рік середня світова температура більш ніж на 1,5 градуса Цельсія перевищить доіндустріальний показник щонайменше на один рік, становить 66 відсотків, вважають у ВМО.

Метеорологи також прогнозують із 98-відсотковою ймовірністю, що принаймні один рік наступного п’ятиріччя або навіть цілий п’ятирічний період буде найтеплішим за всю історію спостережень.

«Ця доповідь не означає, що ми назавжди перевищимо показник у 1,5 градуса Цельсія, згаданий у Паризькій угоді, яка передбачає довгострокове потепління на багато років. Однак ВМО б’є на сполох, тому що ми будемо – поки що на тимчасовій основі – все частіше і частіше перевищуватимемо рівень у 1,5 градуса Цельсія», – пояснив Генеральний секретар ВМО Петтері Таалас.

«Очікується, що найближчими місяцями розгорнеться феномен Ель-Ніньо, що викликає потепління, і це поєднуватиметься з антропогенною зміною клімату, що призведе до ситуації, пов’язаної з глобальними температурами, до невизначеності. Це буде мати далекосяжні наслідки для здоров’я, продовольчої безпеки, управління водними ресурсами та навколишнього середовища. Ми маємо підготуватися до цього», – додав він.

Експерти ВМО уточнюють: ймовірність того, що середній п’ятирічний показник перевищить поріг 1,5 градуса за Цельсієм, становить лише 32 відсотки.

За прогнозами, середня глобальна температура продовжуватиме зростати, відводячи нас все далі від звичного клімату», — заявив професор Леон Хермансон, який очолював роботу над доповіддю.

За даними ВМО, середня глобальна температура в 2022 році була приблизно на 1,15 градуса Цельсія вище за доіндустріальний рівень (1850-1900рр). Охолодний вплив явища Ла-Нінья протягом більшої частини останніх трьох років тимчасово стримував довгострокову тенденцію до потепління.

Однак Ла-Нінья закінчилася у березні 2023 року, і в найближчі місяці прогнозується розвиток Ель-Ніньо, який, як правило, підвищує глобальну температуру.

Метеорологи також відзначають значне арктичне потепління. За прогнозами, температурна аномалія в цьому регіоні втричі перевищуватиме середню глобальну аномалію.

Експерти також вважають, що в період з 2023 по 2027 рік у порівнянні з середнім показником за 1991-2020 роки відбудеться збільшення дощових опадів в Сахелі, Північній Європі, на Алясці і на півночі Сибіру. При цьому в басейні Амазонки та Австралії кількість опадів зменшиться.

Паризька угода

Паризька угода щодо клімату, ухвалена у 2015 році, встановлює довгострокові цілі, якими мають керуватися всі країни для суттєвого скорочення глобальних викидів парникових газів, щоб утримати підвищення глобальної температури у поточному столітті в межах 2 градусів Цельсія.

При цьому в угоді одночасно пропонується шукати шляхи для того, щоб утримати цей показник на ще нижчому рівні – в межах 1,5 градусів Цельсія.

Нова доповідь ВМО була випущена напередодні Всесвітнього метеорологічного конгресу, який відбудеться у Женеві з 22 травня до 2 червня. На ньому обговорюватиметься питання щодо способів зміцнення потенціалу метеорологічних та кліматичних служб на підтримку адаптації до зміни клімату, у тому числі – до екстремальних погодних явищ, що відбуваються все частіше.

НАШ ГРАД