Рік роботи Мінстратегпрому

Рік роботи Мінстратегпрому

22 липня виповнюється рік від дня прийняття постанови Кабінету Міністрів України № 624 «Про утворення Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України», повідомляє Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України

Оскільки Мінстратегпром є новоутвореним центральним органом виконавчої влади, його діяльність розпочалася з розробки установчих документів. Так, 7 вересня 2020 року Кабінет Міністрів України постановою № 819 затвердив Положення про Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості України, згідно з яким на Мінстратегпром покладено відповідальність за формування й реалізацію державної промислової та військово-промислової політики, а також політики у сферах державного оборонного замовлення, ОПК, літакобудування і космічної діяльності.

Протягом календарного року від часу ухвалення урядової постанови про утворення Міністерства проведено ряд заходів, спрямованих як на забезпечення діяльності Мінстратегпрому, так і на безпосереднє виконання визначених завдань.

Так, Мінстратегпром підготував та виніс на розгляд понад 20 постанов та чотири розпорядження Кабінету Міністрів України, два Укази Президента України. Зокрема, у грудні 2020 року було підготовлено 10 проектів постанов Уряду щодо імплементації Закону України «Про оборонні закупівлі», останні з яких були прийняті у березні 2021 року.

Окрім того, Міністерство розробило проект «Стратегії розвитку оборонно-промислового комплексу України». 18 червня 2021 року Рада національної безпеки і оборони України своїм рішенням схвалила цей документ.

Мінстратегпром здійснив заходи з актуалізації Державної цільової програми реформування та розвитку оборонно-промислового комплексу на період до 2021 року та Державної цільової програми створення та освоєння виробництва боєприпасів та продуктів спеціальної хімії на період до 2022 року. У Міністерстві створені тимчасові робочі групи з цих питань.

Проведено близько 100 нарад, зокрема щодо розвитку космічної галузі України, ракетного озброєння, трансформації ДК «Укроборонпром», реформування ОПК України, виконання Державного оборонного замовлення, ситуації на ПАТ «Крюківський вагонобудівний завод», ПАТ «АвтоКрАЗ», АТ «Мотор Січ», ДП «Харківське державне авіаційне виробниче підприємство».

Керівництво Міністерства протягом року відвідало з робочими візитами понад 50 підприємств оборонно-промислової та авіакосмічної галузей України, де ознайомилося з фактичним станом справ, можливостями та перспективами розвитку.

Організовано та проведено 29 міжнародних зустрічей щодо поглиблення співробітництва у сфері стратегічної промисловості. Забезпечено участь у шести міжурядових двосторонніх торговельно-економічних комісіях. Міністерством підписано чотири Меморандуми про взаєморозуміння/співробітництво.

Реанімовано діяльність Офсетної комісії при КМУ та здійснено комплексний огляд стану виконання офсетних зобов’язань згідно з чинними договорами, а також ініційовано ряд змін до нормативно-правової бази з питань офсету в оборонно-промисловій сфері з метою системного удосконалення механізму функціонування та імплементації офсетних договорів.

Серед пріоритетних завдань Мінстратегпрому на 2021-й рік є забезпечення ефективної практичної реалізації Закону України «Про оборонні закупівлі», затвердження Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021–2025 роки, Державної цільової науково-технічної програми розвитку авіаційної промисловості України на 2021–2030 роки, Закону України «Про державну промислову політику України».

З повним звітом Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України можна ознайомитися в рубриці «Планування та звітність».

НАШ ГРАД