Розпочато завантаження декларацій до Системи логічного та арифметичного контролю

Розпочато завантаження декларацій до Системи логічного та арифметичного контролю

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Мангул заявив про початок роботи Системи логічного та арифметичного контролю в тестовому режимі. Таким чином розпочався процес завантаження декларацій до Системи логічного та арифметичного контролю декларацій Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – Система), повідомляє Національне агентство з питань запобігання корупції

«Це рішення є продовженням роботи, яку ми провели із запровадження автоматичної верифікації декларацій, та передбачає завантаження декларацій у Систему та проведення верифікації у тестовому режимі. Це надзвичайно важливе питання, яке дозволить підвищити ефективність перевірок декларацій», – зазначив Олександр Мангул.

Представник громадської ради при Національному агентстві висловив підтримку проекту рішення: «Ми підтримуємо дії НАЗК. Вважаємо, що початок функціонування Системи є, у тому числі, виконанням зобов’язань, взятих Україною перед ЄС. Робота модуля значно підвищить ефективність роботи НАЗК».

Система, здійснюючи логічний та арифметичний контроль, відповідно до затверджених Правил присвоює кожній декларації показник рейтингу ризику. Такий показник відображає ступінь невідповідності відомостей в декларації та наявні в ній ризики, залежно від яких Система визначатиме доцільність та обґрунтованість проведення повної перевірки конкретної декларації.

Нагадаємо, що автоматизований обмін інформацією є однією з ключових складових логічного та арифметичного контролю декларацій та передбачає обмін інформацією з 16 державними реєстрами. Наразі відповідні протоколи та порядки обміну погоджені та підписані щодо 9 реєстрів.

У зв’язку із запуском Системи і підписанням протоколів Олександр Мангул повторно закликав народних депутатів підтримати законопроект №7276 про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення належного доступу НАЗК до інформації, необхідної для реалізації його повноважень, який зареєстровано у Верховній Раді ще в листопаді 2017 року.

НАШ ГРАД