Рецептура виготовлення фарб для гривні — державна таємниця

Рецептура виготовлення фарб для гривні — державна таємниця

%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%b8На Банкнотній фабриці Банкнотно-монетного двору Національного банку України відбувається друк пам’ятних банкнот номінальною вартістю 20 гривень, присвячених 160-річчю від дня народження Івана Франка, повідомили у прес-службі НБУ. Ця пам’ятна банкнота уведена в обіг 1 вересня 2016 року. Її загальний тираж становитиме один мільйон штук. Перший заступник генерального директора Банкнотно-монетного двору Національного банку України Володимир Баглай та директор Банкнотної фабрики Олександр Зіва продемонстрували журналістам процес друку пам’ятних банкнот та потужності Банкнотної фабрики.

Як зазначив Володимир Баглай, Банкнотно-монетний двір здатний здійснювати повний цикл виготовлення банкнот грошей та цінних паперів – від розробки дизайну до пакування готової продукції.

«Пам’ятні банкноти у світовій практиці випускаються з нагоди знакових подій в історії та культурі країни, а також щоб продемонструвати всі технологічні можливості. Пам’ятна банкнота, присвячена 160-річчю від дня народження Івана Франка, втілює наші найсучасніші технології як у дизайні, так і в системі захисту», – зауважив Володимир Баглай.

%d0%b1%d0%b0%d0%bd%d0%ba%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%b8-%d1%84%d0%b0%d0%b1%d1%80%d0%b8%d0%ba%d0%b0Виробничі потужності Банкнотної фабрики дають змогу випустити за рік близько 1.8 млрд. банкнот, а за час існування фабрики було надруковано понад 16 мільярдів банкнот гривні. На фабриці впроваджено високотехнологічний контроль за якістю продукції (виключно автоматизований) – за останні сім років на Банкнотну фабрику не було повернуто жодної неякісної банкноти.

«Загалом технічні відходи на виробництві становлять менше 5%, їх мілко подрібнюють спеціальною машиною та пресують у брикети, які потім утилізуються», – додав він. «Усю роботу з розробки дизайну та систем захисту, виготовлення паперу, а також друк банкнот гривні третього (зразка 2003 – 2007 років) та четвертого (зразка 2014 – 2016 років) поколінь повністю здійснювали фахівці Банкнотної фабрики та Фабрики банкнотного паперу, – нагадав директор Банкнотної фабрики Олександр Зіва. – Загалом для того, щоб розробити дизайн та систему захисту однієї банкноти, потрібно близько року».

Виготовлення всіх фарб для друку гривні, рецептура яких є державною таємницею, Банкнотна фабрика здійснює самостійно із швейцарської сировини.

Банкнотна фабрика – структурний підрозділ Банкнотно-монетного двору Національного банку України, що здійснює друк банкнот гривні, цінних паперів та захищеної паперової продукції. Під будівництво Банкнотної фабрики у 1992 році виділили земельну ділянки на околиці Києва із незавершеними цехами колишнього заводу «Алмаз” (мав виробляти військову техніку). Урочистий пуск першої друкарської лінії Банкнотної фабрики відбувся навесні 1994 року. Поставку обладнання, технологій, ноу-¬хау та навчання фахівців для Банкнотної фабрики у ті часи здійснювала англійська фірма «Томас де лярю енд компані лімітед».

НАШ ГРАД