Провалені закупівлі матеріалів для ремонту залізничних вагонів

Провалені закупівлі матеріалів для ремонту залізничних вагонів

Кабмін погодив створення Антикризового штабу з відновлення сталого функціонування АТ «Укрзалізниця». Його очолив Міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Перше засідання штабу відбудеться 16 вересня. Воно буде присвячене ситуації із закупівлями критично важливих матеріалів, які необхідні для стабільного функціонування галузі та проведення ремонтів, повідомляє Міністерство інфраструктури України

«Цьогоріч фактично провалені закупівлі матеріалів для ремонтів інфраструктури та рухомого складу – рівень забезпечення номенклатури закупівель за критичними позиціями складає лише 20%, виконання річного плану закупівель — 34%.

Стан організації та здійснення закупівель загрожує зривом залізничних перевезень. Ситуація потребує радикальних кроків з боку команди Укрзалізниці, Міністерства, парламентарів та усіх гілок державної влади», — зазначив Олександр Кубраков.

Які саме фактори свідчать про кризу? Виконання плану закупівель знаходиться на критично низькому рівні:

◾ план постачання запасних частин, матеріалів та обладнання в АТ «Укрзалізниця» не перевищує 9%;
◾ централізоване постачання матеріалів для колійного господарства становить лише 10%;
◾ зірвано закупівлі стрілочних переводів та запасних частин до них;
◾ затримки у закупівлях пального цього року вже двічі призводили до зупинок у перевезеннях.

Першочерговим завданням, яке має вирішити Антикризовий штаб, є налагодження процесу закупівель та ритмічних поставок матеріально-технічного забезпечення, зокрема за критичними для інфраструктурного, вагонного та локомотивного господарства позиціях.

До Антикризового штабу увійшли заступник Міністра інфраструктури Василь Шкураков, в.о. Голови правління АТ «Укрзалізниця» Олександр Камишін, заступник Міністра економіки України Крістіна Голубицька, заступник Міністра фінансів України Олександр Кава, представники правоохоронних органів, Антимонопольного комітету України, EBA, ACC та інші.

Нагадаємо, що штаб створено на виконання рішення РНБО і серед його завдань узгодження дій органів державної влади, установ, організацій та суб’єктів господарювання для відновлення стабільного фінансового стану, мінімізації корупційних ризиків. А також підготовка пропозицій та рекомендацій щодо заходів, пов’язаних із врегулюванням проблемних питань діяльності залізничного транспорту та здійснення контролю за вжиттям заходів.