Причиною ожиріння є нездорова дієта
Нове дослідження Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) у сфері харчування вказують на те, що основною причиною ожиріння в багатих країнах є збільшення споживання калорій, а не зниження фізичної активності, як вважалося раніше.
Результати наукової роботи, опубліковані у вигляді статті в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, ставлять під сумнів уявлення, що зниження фізичної активності сприяє зростанню ожиріння, пов’язаному з економічним розвитком, повідомляє ООН.
«Незважаючи на десятиліття спроб зрозуміти корінні причини кризи ожиріння в економічно розвинених країнах, зв’язок харчування та фізичної активності з цим явищем залишався нез’ясованим, – сказав Герман Понцер, професор еволюційної антропології та глобальної охорони здоров’я в Університеті Дьюка та один із авторів статті. – База даних МАГАТЕ дозволила об’єднати глобальні зусилля не лише для перевірки нових ідей, а й для усунення невизначеності навколо цієї нагальної проблеми охорони здоров’я».
Глобальна проблема
У 2022 році на ожиріння страждала майже кожна восьма людина на Землі. За останні три десятиліття цей показник серед дорослих збільшився більш ніж удвічі, а серед підлітків – у чотири.
Складний хронічний стан, що характеризується надмірною кількістю жиру в організмі, збільшує ризик розвитку неінфекційних захворювань, таких як діабет, серцево-судинні хвороби та рак. При цьому ожиріння рідко зустрічається у традиційних та сільськогосподарських спільнотах, що зазвичай пов’язували з більшою фізичною активністю мешканців таких районів.
В основі ожиріння лежить дисбаланс між споживаними калоріями та енергією, яку спалює організм. Експерти в галузі охорони здоров’я часто вказують на дві причини – переїдання та недостатню фізичну активність. Однак точна роль кожного з цих факторів залишається предметом дискусій, оскільки нижчий рівень активності не завжди означає меншу витрату енергії протягом дня.
Відсутність різноманітних та надійних даних про споживання калорій, витрату енергії та склад тіла ще більше ускладнила дослідження. Попередні спроби вирішити цю проблему були зосереджені на неіндустріальних групах населення, вони не включали виміру жирової тканини та спиралися на обмежену інформацію, отриману із загальних даних про споживання та опитувань на рівні країн.
Щоб заповнити цю прогалину, 68 дослідників звернулися до бази даних МАГАТЕ щодо подвійної міченої води – глобального банку вимірювань енерговитрат, зібраних за допомогою методу стабільних ізотопів. База даних, що містить інформацію щодо 45 країн, раніше використовувалася вченими для проведення новаторських досліджень енергообміну в організмі та інформування про поточні перегляди енергетичних потреб людини.
Дослідження факторів, що впливають на ожиріння
Дослідники проаналізували фізичний стан 4213 дорослих віком від 18 до 60 років на шести континентах, що представляють 34 групи населення з різними економічними умовами та способом життя. Вчені відзначили підвищену витрату енергії (як пов’язану з активністю, так і в цілому) серед населення індустріально розвинених держав. Основним чинником, що сприяє ожиріння, виявилося споживання калорій, яке дослідники оцінили на основі вимірювань загальної витрати енергії та зміни ваги.
«Для фахівців у галузі громадської охорони здоров’я та харчування ці висновки дають нове розуміння важливості раціону харчування, – пояснила Корнелія Лехль, керівник відділу досліджень у галузі харчування та здоров’я у Відділі охорони здоров’я МАГАТЕ та один із авторів статті. – Політика, спрямована на покращення якості харчування та скорочення споживання висококалорійних, ультраперероблених продуктів, ймовірно, буде більш ефективною у боротьбі з ожирінням, ніж пропаганда фізичної активності. У ширшому значенні ці висновки свідчать про значний науковий прорив, який став можливим завдяки базам даних МАГАТЕ зі здоров’я людини».