Працює 7 центрів допомоги жінкам, які постраждали від домашнього та гендерного насильства

Працює 7 центрів допомоги жінкам, які постраждали від домашнього та гендерного насильства

За останні два роки в Україні почали роботу 7 центрів допомоги жінкам, які постраждали від домашнього та гендерного насильства. Про це заявила заступник Міністра соціальної політики України Наталія Федорович на засіданні, присвяченому обговоренню питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, а також запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі найважливішого форуму ОБСЄ у галузі прав людини – Щорічної наради ОБСЄ.

У своєму виступі Наталя Федорович зазначила, що в Україні питання забезпечення прав людини набувають особливого значення у зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації на окремих територіях Донецької та Луганської областей. Військові дії, що тривають в Україні п’ятий рік, збільшують кількість випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі та потребують особливої уваги до дотримання прав жінок і чоловіків різних соціальних груп.

Наталія Федорович повідомила про нові нормативно-правові акти: Національний план дій виконання рекомендацій CEDAW щодо реалізації Конвенції про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок на період до 2021 року; Державну соціальну програму забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року; зміни до Національного плану дій щодо виконання резолюції Ради Безпеки ООН „Жінки, мир, безпекаˮ на період до 2020 року.

Заступник Міністра відзначила позитивні зміни в законодавстві у сфері протидії домашньому і гендерно обумовленим насильствам: діє Закон про запобігання та протидію домашньому насильству. У ньому закладено всеосяжний підхід до реагування; внесено зміни до Кодексу про адміністративні порушення, Цивільний процесуальний кодекс, Закон про судовий збір, домашнє насильство криміналізоване.

На сьогодні в Україні допомогу постраждалим надають 46 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, що діють ув 10-ти областях України (охоплюють 48 міст і 47 районів), включаючи віддалені поселення і населені пункти біля лінії розмежування.

Завдяки співпраці органів влади, громадських організацій, і підтримки Фонду народонаселення ООН в Україні, міжнародним методикам Health Right International, тільки за останні два роки почали роботу 7 центрів допомоги жінкам, які постраждали від домашнього та гендерного насильства.

„Ми повинні зробити все, щоб щорічна нарада ОБСЄ стала об’єднуючим майданчиком для прийняття важливих рішень, спрямованих на справедливий і швидкий обмін військовополоненими, припинення насильства і встановлення мируˮ, — зазначила Наталія Федорович.

 НАШ ГРАД