Працюють 54 підрозділи протидії домашньому насильству

Працюють 54 підрозділи протидії домашньому насильству

З початку року до поліції надійшло майже 244 тисячі заяв та повідомлень громадян щодо вчинення домашнього насильства, і це найпоширеніший вид гендерно зумовленого насильства в Україні. Про це Голова Національної поліції України Іван Вигівський повідомив, 28 листопада, під час конференції для представників та представниць правоохоронного сектору «Правосуддя, орієнтоване на постраждалих від гендерно зумовленого насильства», повідомляє Національна поліція України

Захід організовано Асоціацією жінок-юристок України «ЮрФем» у партнерстві з Офісом Генерального прокурора, Міністерством внутрішніх справ, Національною поліцією України за підтримки проекту ООН Жінки «EU4Recovery». Дводенна конференція відбувається в рамках щорічної акції «16 днів проти насильства».

Іван Вигівський підкреслив, що одна із головних задач правоохоронців – створення умов безпечного середовища, в тому числі невідворотна реакція на гендерно зумовлене насильство:

«Війна, безумовно, вплинула на всіх громадян. Постійне напруження, стрес спричиняють агресію та конфлікти, а відтак ці фактори серед тих, що зумовлюють домашнє насильство. Цього року до поліції надійшло 243 980 заяв та повідомлень про правопорушення, пов’язані з домашнім насильством. З них звернень від жінок – 76,5 %, ще понад 20% повідомлень, які надійшли до поліції, від чоловіків та більше 3% від загальної кількості – це звернення від дітей».

Голова Нацполіції додав, що лише за статтею 126-1 Кримінального кодексу України, саме вчинення домашнього насильства, слідчі розпочали понад 2,3 тис. кримінальних проваджень. Майже 2 000 кривдникам вже повідомлено про підозру.

Водночас за кожним другим повідомленням про домашнє насильство складені адміністративні протоколи, в третині випадків — винесені термінові заборонні приписи стосовно кривдників.

Очільник відомства наголосив, що з метою належної організації роботи із запобігання та протидії домашньому насильству у відомстві створені 54 спеціалізовані підрозділи протидії домашньому насильству, в яких функціонують 62 мобільні групи реагування: «Ці мобільні групи реагують на вчинення домашнього насильства: поліцейські виносять термінові заборонні приписи, складають адміністративні протоколи, проводять профілактичні бесіди з кривдниками. Також правоохоронці контролюють дотримання вимог заходів тимчасового обмеження прав кривдників та здійснюють спільні із соціальними службами профілактичні рейди в сім’ї, де вчиняється домашнє насильство».