Правильне харчування рятує від смерті

Правильне харчування рятує від смерті

Соляна шахта

З нагоди Тижня обізнаності про шкоду солі грузинські медики діляться досвідом спілкування з пацієнтами на цю тему: як краще пояснити, що надмірна сіль небезпечна для здоров’я, а препарати від високого тиску не можуть замінити здорову дієту, повідомляє сайт ООН. 

Ніно Чіковані – кардіолог, працює у Тбілісі. «Коли я раджу своїм пацієнтам споживати менше солі, я зазвичай чую у відповідь: “Стежити за сіллю – надто складно, я не зможу. Для здоров’я я краще прийматиму таблетки, що знижують навантаження на серце”. Але ж це не захистить серце! Навпаки, ризик лише зросте».

Високий тиск: вбивця, якого можна зупинити

Д-р Чіковані – одна з ключових фігур боротьби з гіпертензією, що розгорнулася в Грузії, захворюванням, яке є основним фактором ризику для жителів цієї країни: від нього страждає приблизно 40 відсотків чоловіків і 35 відсотків жінок в Грузії. А високий тиск, як відомо, веде до інсульту, хвороб серця та інших небезпечних неінфекційних захворювань.

«Гіпертензія – вбивця номер один для Грузії, – каже сімейний лікар д-р Ніна Кікнадзе. – Існує простий та дієвий спосіб захиститися від нього – це обізнаність. Чим більше пацієнт знайомий із наслідками зайвого споживання солі, тим більша ймовірність того, що він вибере здоровішу дієту».

Споживання солі та здоров’я серця

Всесвітня організація охорони здоров’я радить споживати не більше п’яти грамів солі на день – це одна чайна ложка. Подібне обмеження дозволить контролювати рівень кров’яного тиску та захистити серце.

У Грузії сьогодні чоловіки споживають у середньому по 10 г солі на день, а жінки – по сім. Це одні з найвищих показників у Європейському регіоні, і експерти пов’язують із ним місцеву статистику серцево-судинних захворювань, що спричиняє 69 відсотків смертей у Грузії. Медики та політики шукають можливість скоротити ці цифри.

Основна проблема полягає в тому, що багато хто не знає, скільки солі містить їх їжа. У місцевих продуктових магазинах товари не мають наклейок, що повідомляють про їх поживну цінність. Деякі традиційні грузинські страви – сири чи випічка – містять багато солі, але багато хто не замислюється про це.

Мало хто думає про довгострокові наслідки

Декілька років тому у Ірини Партскаладзе виявили гіпертензію. «Коли кардіолог рекомендувала мені скоротити споживання солі, мені було важко відмовитися від звичної їжі, – ділиться вона. – Я, наприклад, люблю сир, який роблять у Тушеті. Але в ньому, мабуть, дуже багато солі, я це зрозуміла, коли помітила, що мої таблетки менш ефективні в ті дні, коли їм цей сир. Але згодом я навчилася краще контролювати обсяг споживання солі».

Правильне харчування рятує від смерті

За словами Ірини, люди часто не замислюються про довгострокові наслідки своєї дієти. Вона вважає, що лікарі повинні допомогти їм ухвалити правильне рішення та взяти ініціативу до своїх рук. Але для цього потрібно змінити підхід до спілкування із хворим.

«Під час візиту пацієнта часу завжди обмаль, – каже д-р Кікнадзе. – А добре було б, щоб під час будь-якої консультації лікарі виділяли б дві хвилини, щоб обговорити питання споживання солі та серцевих хвороб. Зазвичай пацієнти готові вислухати нову для них інформацію».

Д-ра Чіковані та Кікнадзе – учасники тематичного заходу щодо солі, організованого в Тбілісі Європейським бюро ВООЗ. За словами лікарів, молоді пацієнти, як правило, більш відкриті для діалогу про здоровий спосіб життя та із задоволенням користуються технологіями, наприклад, додатком для смартфона, що дозволяє контролювати рівень споживання солі.

Ефективні стратегії

Більшість жителів Грузії, розібравшись, віддають перевагу змінам у способі життя прийому медикаментів – і у ВООЗ називають це «обнадійливою тенденцією». Проте, за словами регіонального радника ВООЗ з питань харчування д-ра Кремліна Вікрамасінга, влада та приватний сектор мають підтримувати суспільний інтерес до здорового способу життя. «Необхідно переглянути рецепти, щоб скоротити вміст солі в такій популярній продукції як сир чи хліб. Маркування продукції також допомогло б з інформуванням людей», – вважає він.

Глава представництва ВООЗ у Грузії д-р Сільвіу Доменте відзначив ефективність реалізації просвітницьких програм зі здорового харчування та запобігання серцево-судинним захворюванням серед школярів та батьків. «Щоб дійсно змінити ситуацію, потрібен консолідований підхід, потрібна участь тих, хто приймає рішення, представників індустрії харчування, медиків та громадськості», – підсумував д-р Доменте.

НАШ ГРАД