По всій Україні буде розгорнута мережа пунктів обігріву

По всій Україні буде розгорнута мережа пунктів обігріву

На період значного зниження температури в усіх областях буде розгорнуто мережу пунктів обігріву, в регіонах з інтенсивними опадами на складних ділянках доріг працюватиме снігоочисна та посипочна техніка.

Відповідні заходи готовності органів влади до реагування на можливі надзвичайні ситуації, пов’язані з ускладненням погодних умов на території України протягом 13-17 січня 2021 року прийнято за результатами засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, повідомляє Департамент комунікацій Секретаріату Кабінету Міністрів України.

За рішенням Комісії обласні та Київська міська держадміністрації за участю органів місцевого самоврядування мають розгорнути на період значного зниження температури (від -10 градусів і нижче) в населених пунктах мережу пунктів обігріву і забезпечити їх продуктами харчування, одноразовим посудом, паливом та іншими предметами першої необхідності. Також необхідно через ЗМІ та соцслужби поінформувати населення про місця знаходження таких пунктів та допомогу, що в них надається.

Водночас соціальні служби повинні активізувати роботу щодо надання допомоги незахищеним верствам населення, щоб не допустити їх обмороження та загибелі.

Крім того, рішенням Комісії передбачено, що  Міненерго разом з обласними та Київською міською держадміністраціями мають забезпечити стале функціонування систем електро-, тепло- та газопостачання населених пунктів та потенційно небезпечних об’єктів. А в разі виникнення аварії — першочергово відновити системи життєзабезпечення лікарень, закладів освіти інших соціально-значущих об’єктів та житлового сектору. В завданнях також не допустити розморожування теплових мереж і технологічного обладнання.

Серед заходів, які повинні здійснити Мінінфраструктури, Національна поліція, ДСНС, Укравтодор та Укртрансбезпеки, — інформування через ЗМІ перевізників та водіїв про очікуване ускладнення ситуації на дорогах.

Також в областях, де очікуються інтенсивні опади, потрібно вивести снігоочисну та посипочну техніку на найбільш складні ділянки доріг, привести в готовність таку техніку для взаємодії з суміжними регіонами, де прогнозуються сильні снігопади.

Крім того, необхідно забезпечити профілактичне оброблення дорожнього покриття та прибирання снігу на автошляхах і в населених пунктах та своєчасно приймати рішення щодо обмеження руху транспорту з відповідним інформуванням про це.

Нагадаємо, за прогнозами Українського гідрометеорологічного центру в Україні очікується погіршання погодних умов. Зокрема, у східних, Сумській, Полтавській, Дніпропетровській, Херсонській, Запорізькій областях прогнозується значний сніг, пориви вітру 15-20 м/с, хуртовини та ожеледиця на дорогах. В Херсонській, Запорізькій, Донецькій та Луганській областях – налипання мокрого снігу та ожеледь (І рівень небезпечності). Також 15-16 січня в Україні очікується зниження температури вночі до 12-18 градусів морозу, місцями в північних областях до 21 градусу морозу, вдень до 10-16 градусів морозу. 17-18 січня холодна погода утримається.