Третина отруєнь пов’язана із закладами торгівлі

Третина отруєнь пов’язана із закладами торгівлі

Впродовж 9 місяців поточного року 35% спалахів гострих кишкових захворювань були пов’язані з об’єктами ресторанного господарства та торгівлі, а 14,4% з випадками захворювання у побуті. На цьому наголосила начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби Алла Григоренко під час колегії Служби за підсумками 9 місяців роботи, повідомляє Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

«На першому місці знаходяться спалахи вірусної етіології (рота, норовіруси) – 27%,  27,3% — спалахи викликані сальмонелами, 11% — вірусами гепатиту А, 14% — іншими бактеріальними збудниками, 12% — невстановленої етіології», — зазначила начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби.

За результатами порушень, встановлених при розслідуванні спалахів, відповідно до розпоряджень територіальних органів Держпродспоживслужби, рішень місцевих органів виконавчої влади та керівників об’єктів, тимчасово призупинялось функціонування 70 об’єктів. Складено 61 протокол про накладання штрафів, притягнуто до дисциплінарної відповідальності 4 посадові особи, відсторонено від роботи 44 працівники. Керівникам об’єктів надано 208 приписів, пропозиції, розпоряджень щодо усунення виявлених порушень та встановлено контроль за їх виконанням, вилучено з реалізації 466,603 кг небезпечних харчових продуктів.

Питання щодо виникнення спалахів розглядалося на 46 засіданнях та нарадах органів місцевої влади та місцевого самоврядування. За результатами виявлених порушень територіальними органами Держпродспоживслужби у 78 випадках поінформовано правоохоронні органи, у 20 відкрито кримінальні провадження.

Алла Григоренко зазначила, що фахівцям Держпродспоживслужби необхідно активізувати співпрацю з правоохоронними органами, посилити державний нагляд за харчовими продуктами, що постачаються у дитячі заклади.

Крім того, начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби наголосила, що в ході підготовки до нового навчального року посадові особи територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні 22,3 тис. обстежень щодо дотримання вимог санітарного законодавства у закладах освіти.

Порушення вимог санітарного законодавства встановлено майже у кожному третьому закладі (32%). Встановлені під час обстежень закладів порушення стосувалися невідповідності питної води вимогам санітарних норм та правил за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками, відсутність угод на проведення дезінфекції, дезінсекції та дератизації, незавершеності ремонтних робіт, несвоєчасного проходження періодичних профілактичних медичних оглядів працівниками, режимів навчання і виховання дітей, порушень під час погодження двотижневого меню.

На адресу керівників дошкільних навчальних закладів було направлено 8 тис. пропозицій щодо зміцнення матеріально-технічної бази (з них виконано 65%) та 14 тис. пропозицій до загальноосвітніх навчальних закладів з метою їх приведення до вимог санітарного законодавства.

Залишаються під особливою увагою навчальні заклади, що працюють взимку на пічному опаленні, з них 600 (5%) дошкільних навчальних заклади та 1098 (7%) загальноосвітніх навчальних закладів, а також навчальні заклади щодо відповідного улаштування санітарно-гігієнічних приміщень, посилити нагляд за температурним режимом у осінньо-зимовий період.

Держпродспоживслужба проводить комплексну роботу з органами місцевої влади та місцевого самоврядування, громадськими організаціями.

НАШ ГРАД