Поліцейські вправі виносити кривдникові терміновий заборонний припис

Поліцейські вправі виносити кривдникові терміновий заборонний припис

Винесення термінового заборонного припису має на меті негайно припинити факт домашнього насильства. Крім того, цей документ покликаний ефективно захистити потерпілих від домашнього насильства, зокрема – не допустити продовження насильства або настання більш тяжких наслідків. Про це повідомив заступник Голови Національної поліції – керівник патрульної поліції Олександр Фацевич.

За його словами, для реалізації положень Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», що набув чинності на початку січня цього року, Міністерством внутрішніх справ розроблено відповідні нормативні акти.

Зокрема, 1 серпня цього року Міністерством внутрішніх справ України видано наказ №654 «Про затвердження Порядку винесення уповноваженими підрозділами органів Національної поліції України термінового заборонного припису стосовно кривдника». Наказ відповідним чином зареєстровано в Міністерстві юстиції України.

Олександр Фацевич зазначив, що згідно з цим Порядком у разі виявлення факту домашнього насильства працівники поліції виноситимуть кривдникові терміновий заборонний припис. Він виноситься у разі існування безпосередньої загрози життю чи здоров’ю постраждалої особи.

За словами заступника глави Нацполіції, припис виноситься строком до 10 діб. Документ передбачає вжиття стосовно кривдника таких заходів, як зобов’язання залишити місце проживання чи перебування постраждалої особи, заборону на вхід та перебування в місці проживання або перебування постраждалої особи, а також заборону в будь-який спосіб контактувати з постраждалим від домашнього насильства.

«Винесення термінового заборонного припису має на меті негайне припинення домашнього насильства, недопущення його продовження чи повторного вчинення. Виносячи такий припис, поліцейські виконують норму Закону «Про запобігання та протидію домашньому насильству». У випадку винесення припису йдеться у першу чергу про збереження здоров’я і життя потерпілих від домашнього насильства», – підкреслив Олександр Фацевич.