Погоджено граничний обсяг експорту соняшникової олії

Погоджено граничний обсяг експорту соняшникової олії

 19 квітня Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко та асоціація «Укроліяпром» підписали Меморандум про взаєморозуміння з метою забезпечення прогнозованого режиму експорту олії соняшникової на 2020/2021 маркетинговий рік, повідомляє Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України

У відповідному додатку до Меморандуму сторони узгодили граничні обсяги експорту соняшникової олії на 2020/2021 МР, які складають 5 380 тис. тонн.

«Впродовж останніх тижнів ми вели активний діалог з виробниками та експортерами олії. Були різні думки, але в результаті ми вийшли на консенсусне рішення, яке задовольняє усі сторони. Визначений оптимальний об’єм експорту олії, з одного боку, заспокоїть внутрішній ринок і наших споживачів. З іншого боку, погоджений граничний обсяг жодним чином не вплине на наші міжнародні зобов’язання і ми збережемо статус лідера на світовому ринку експортерів такої продукції», — прокоментував Міністр Ігор Петрашко.

За даними Держмитслужби, за 7 місяців поточного МР на зовнішні ринки поставлено 3 520 тис. тонн соняшникової олії.

Щодо балансових показників, то у 2020/2021 МР виробництво передбачається на рівні 5 920 тис. тонн. До підписання Меморандуму з учасниками ринку експорт оцінювався у 5 520 тис. тонн. Внутрішнє споживання соняшникової олії в Україні складає 400 тис. тонн.

«Ми за цивілізовані правила гри. Підписання меморандуму зніме виниклу напругу як на внутрішньому ринку, так і стане важливим сигналом для міжнародних партнерів України», — розповів Генеральний директор асоціації «Укроліяпром» Степан Капшук.