Планується підвищити безпеку пасажирів у метро

Планується підвищити безпеку пасажирів у метро

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновлює державні будівельні норми, зокрема, пропонує ввести обов’язкове облаштування споруд та окремих приміщень метрополітену при їх проектуванні автоматичними установками для раннього виявлення надзвичайних ситуацій природного і техногенного походження: пожеж, замикань, затоплень, обвалів тощо. Відповідна норма міститься у проекті нової ДБН В.2.3-7:201Х «Метрополітени». Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«Автоматичні системи раннього виявлення надзвичайних ситуацій дозволяють оперативно виявляти поломки та запобігати можливим аваріям. Сьогодні вони використовуються на багатьох стратегічних об’єктах, підприємствах, у місцях великого скупчення людей. Ми пропонуємо ввести обов’язкове проектування таких систем у метрополітенах, щоб підвищити безпеку пасажирів, що користуються метро. Лише у Києві 1,5 млн людей щоденно пересуваються цим видом громадського транспорту, а це майже половина жителів столиці», — сказав він.

Так, у проекті ДБН зазначено, що споруди та окремі приміщення метрополітену повинні бути обладнані автоматичними установками раннього виявлення надзвичайних ситуацій – спеціальними датчиками контролю деформації будівельних конструкцій. Їх облаштування регламентується нормами, прописаними у ДБН В.2.5-76:2014 «Автоматизовані системи раннього виявлення загрози виникнення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення». У таких системах суміщено процеси виявлення загрози надзвичайної ситуації, спостереження та обробки інформації щодо поточного стану споруд та будівель метрополітену, інженерних споруд та мереж, оперативне надання прогнозної інформації та оповіщення.

Встановлення таких систем максимально виключить вплив людського фактора для виявлення загроз, що у свою чергу теж сприятиме підвищенню безпеки.

Крім цього, у проекті нової ДБН розширені вимоги до пожежної безпеки та пожежогасіння в метрополітенах. Йдеться про оновлення і вдосконалення системи пожежної сигналізації, оповіщення про пожежу та управління евакуацією людей, системи протидимного захисту та підпору повітря, автоматизацію та диспетчеризацію протипожежних систем.

Оновлена ДБН розроблена Державним науково-дослідним інститутом будівельних конструкцій та поширюється на проектування та будівництво нових, реконструкцію, капітальний ремонт та технічне переоснащення існуючих ліній, окремих споруд та пристроїв метрополітену.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні документи, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

 НАШ ГРАД