Пацієнт не може вимагати направлення на аналізи за власним бажанням

Пацієнт не може вимагати направлення на аналізи за власним бажанням

У рамках Програми медичних гарантій, з 1 квітня 2020 року по 31 січня 2021 року створено понад 23 мільйони направлень. 

У період швидкої трансформації системи охорони здоров’я надважливим є взаємодія між усіма ланками медичної сфери. Це стосується і електронних направлень. Якщо лікуючий лікар під час консультації призначає пацієнтові певні обстеження, то він має створити відповідне електронне направлення, а не відправляти пацієнта за направленням до сімейного лікаря. Адже лікар-спеціаліст, такий як гастроентеролог, онколог, невролог та інші, має право і технічну можливість створювати в електронній системі охорони здоров’я направлення самостійно, повідомляє Національна служба здоров’я України

Відповідно, пацієнт отримує своє направлення одразу, і йому не потрібно втрачати час на додаткове звернення до лікаря первинки. Водночас сімейний лікар, педіатр та терапевт зосереджуються на прийомі та наданні первинної медичної допомоги пацієнту, а не на виписці направлень за призначеннями вузьких спеціалістів. Такий підхід пришвидшує отримання пацієнтом потрібних йому медичних послуг та є більш пацієнт-орієнтованим.

У рамках Програми медичних гарантій, з 1 квітня 2020 року по 31 січня 2021 року створено понад 23 мільйони направлень. З них, понад 4 мільйони в електронній системі охорони здоров’я створено на візуалізацію, понад 3 мільйони — на лабораторну діагностику. Вже виконано 47% направлень на візуалізацію та 54% направлень на лабораторну діагностику. Візуалізація — це такі обстеження як рентген, ультразвукова діагностика, магнітно-резонансна та комп’ютерна томографія, ангіографія, енцефалографія та багато інших. Лабораторна діагностика передбачає біохімічні, бактеріологічні, імунологічні, генетичні, цитологічні, вірусологічні та інші дослідження біоматеріалу пацієнтів.

Результати таких обстежень допомагають лікареві виявити захворювання, встановити діагноз та призначити лікування. За електронним направленням, обстеження, які призначив лікар, для пацієнта безоплатні, незалежно від того лікується він амбулаторно чи у стаціонарі.

Доцільність обстеження визначає саме лікар. Пацієнт не може вимагати від лікаря направлення на аналізи за власним бажанням. Якщо пацієнт хоче пройти певні дослідження самостійно, не маючи на це рекомендацій лікаря, він може зробити це за власні гроші. І оплатити обстеження офіційно в касі лікарні.

ТОП-5 послуг, за виконаними направленнями, — рентгенографія грудної клітки, клінічний аналіз крові, загальний аналіз сечі, УЗД черевної порожнини та електрокардіограма. Зокрема, 720 тис. пацієнтів зробили рентген грудної клітки за електронним направленням, майже 167 тисяч пацієнтів пройшли УЗД черевної порожнини, 146 тисяч пацієнтів зробили електрокардіограму за направленням.

Електронне направлення пацієнту виписує той лікар, якому для оцінки стану здоров’я пацієнта потрібні результати певного обстеження. Це може бути лікар, що надає або первинну або спеціалізовану медичну допомогу.