Пацієнти Житомирської обласної психіатричної лікарні № 2 голодують

Пацієнти Житомирської обласної психіатричної лікарні № 2 голодують

Співробітник Департаменту реалізації національного превентивного механізму, експерт з медичних питань регіонального представника Уповноваженого в Житомирської області та представники громадськості здійснили моніторинговий візит до Житомирської обласної психіатричної лікарні № 2, повідомляє прес-служба Уповноваженого ВРУ з прав людини. 

Заклад знаходиться у лісовій зоні при в’їзді до села Прилуки Овруцького району. Розрахований на 100 ліжко/місць, на час візиту на лікуванні перебувало 96 пацієнтів.

Моніторингова група відзначила прагнення колективу забезпечити пацієнтам позитивне середовище. Зокрема, створено затишні умови в палатах, організовано дозвілля.

Втім, виявлено проблеми та недоліки, які призводять до порушення прав хворих. Так, є випадки застосування фізичного обмеження до пацієнтів без їх документування, що є грубим порушенням міжнародних і національних стандартів під час надання психіатричної допомоги.

Монітори встановили, що вночі, напередодні візиту, відбулося фіксування простирадлами пацієнта, який щойно поступив до лікарні та перебував у збудженому стані, але жодних записів про цей випадок у медичній документації не було.  Журнали реєстрації випадків фіксації поточного року взагалі не заповнювалися.

Також встановлено, що у психотуберкульозному відділенні не дотримуються стандартів інфекційного контролю за туберкульозом в лікувально-профілактичних закладах, затверджених наказом МОЗ України від 18.08.2010 № 684. Зокрема, не обладнано припливно-витяжну вентиляцію, більшість палат без дверей, хворі з мультирезистентним туберкульозом харчуються в одній їдальні та користуються спільним санвузлом з іншими хворими.

Крім того, видатки на харчування хворих у 2019 році забезпечено менше, ніж на 40% від потреби, тому лікарня не може надати належне  харчування пацієнтам.

Звіт за результатами візиту буде направлено до Житомирської обласної державної адміністрації.

 НАШ ГРАД