Освітній серіал про штучний інтелект

Освітній серіал про штучний інтелект

Міністерство цифрової трансформації презентувало освітній серіал про штучний інтелект на платформі Дія.Цифрова освіта.

Під час презентації серіалу заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан розповіла, як Мінцифри розвиває сферу штучного інтелекту в Україні, повідомляє Міністерство цифрової трансформації України

«Мінцифри створило експертний комітет, а також розробило Концепцію розвитку сфери штучного інтелекту в Україні та ініціювало її публічне громадське обговорення. У сфері середньої освіти ми спрямовуємо зусилля на організацію курсів для педагогів щодо роботи з даними та основ штучного інтелекту. Концепція також передбачає створення умов для стимулювання розвитку підприємництва у сфері штучного інтелекту через доступ інноваційних бізнесів до капіталу, партнерство з венчурними фондами, організації бізнес-заходів за участі українських IT-підприємців за кордоном тощо», — заявила Валерія Іонан.

Проект реалізований у партнерстві з швейцарсько-українською програмою EGAP, яку реалізує Фонд Східна Європа за підтримки Уряду Швейцарії. Президент Фонду Східна Європа Віктор Лях підкреслив, що за допомогою нового освітнього серіалу пояснюється, на якій стадії знаходяться технології штучного інтелекту, в яких сферах його можна застосовувати і як можна розвінчати найпопулярніші міфи щодо штучного інтелекту.

«На сьогодні штучний інтелект може спростити життя громадян, бізнесу, допомогти в ефективному прийняття рішень — чи то на рівні держави, чи то на рівні ОМС, а також може бути корисним у нашому звичайному житті при наших поточних справах», — зауважив він.

Також Віктор Лях анонсував, що планується запуск освітнього серіалу про штучний інтелект для учнів старших класів.

Голова консалтингу в Data Science UA Вероніка Тамайо Флорес заявила, що немає єдиного визначення, що таке штучний інтелект: «Це комплекс різноманітних технологій. Штучний інтелект розподіляється на декілька підрозділів: машинне навчання, комп’ютерний зір, мова, сигнали, робототехніка. Штучний інтелект проникає в більшість сфер у нашому житті. Зокрема, активно використовується в соціальних медіа. Простіше сказати, в яких сферах немає штучного інтелекту, ніж сказати, де він є». 

В якості експерта участь у серіалі взяв Head of ML Research компанії Reface Назар Шматко. На брифінгу він заявив, що алгоритми штучного інтелекту створюють люди, найчастіше люди з математичним мисленням.

«Я хочу зацитувати Ендрю Ина: «Штучний інтелект — це нове світло». Він хотів підкреслити, що в XXI столітті важливість машинного навчання буде такою ж, як важливість електричного струму в XX столітті. Я поділяю його думку, тому що зараз машинне навчання — це один із інструментів для того, щоб просувати більшість галузей уперед. Але аж ніяк не «термінатор», як його малюють у художніх фільмах», — зауважив Назар Шматко. 

Участь в освітньому серіалі також взяла заслужена журналістка України, ведуча ранкового шоу на каналі Інтер Анастасія Даугуле. Під час презентації серіалу вона підкреслила, що штучний інтелект починає активно застосовуватися в журналістиці: «Є вже агрегатори, які пишуть новини. Є ведучі-голограми, які можуть працювати цілодобово без перерв. І журналісти з обережністю ставляться до штучного інтелекту. Я дуже рада, що нам вдалося створити важливий серіал, який пояснює, що не варто боятися штучного інтелекту, а варто його використовувати на благо людини і держави».

Відеотрансляція презентації освітнього серіалу доступна на YouTube-каналі КабМіну.

НАШ ГРАД