ООН схвалила резолюцію про відшкодування Україні збитків

ООН схвалила резолюцію про відшкодування Україні збитків

У Генасамблеї ООН відновила роботу 11-а надзвичайна сесія щодо України. На голосування було винесено запропонований десятками країн проект резолюції щодо створення міжнародного механізму, який забезпечить відшкодування Україні збитків, завданих «агресією з боку Росії». Документ був прийнятий за підтримки 94 країн, проти проголосували 14 делегацій та 73 держави утрималися, повідомляє сайт ООН. 

Автори документа пропонують членам Генасамблеї визнати, що Російська Федерація має бути притягнута до відповідальності за будь-які порушення міжнародного права, вчинені нею під час «агресії», а також зобов’язана відшкодувати завдану нею шкоду. З цією метою в документі передбачається створення міжнародного механізму, а також рекомендується заснувати міжнародний реєстр для реєстрації задокументованих доказів «збитків, втрат або шкоди, завданих усім зацікавленим фізичним та юридичним особам, а також державі України внаслідок діянь Російської Федерації, що порушують міжнародне право…». проекту посилаються на низку ухвалених цього року резолюцій Генасамблеї, в яких делегати ДА вимагають зупинити «агресію проти України», засуджують гуманітарні наслідки вторгнення та підтверджують відданість суверенітету, незалежності, єдності та територіальній цілісності України.

Крім того, у документі нагадується про ухвалу Міжнародного Суду від 16 березня 2022 року, яка зажадала від Росії як тимчасові заходи зупинити військові дії в Україні.

«Росія зробила все, щоб зруйнувати Україну – у буквальному значенні цього слова, – зазначив Постійний представник України при ООН Сергій Кислиця. – З першого дня повномасштабного вторгнення Росія скидає бомби, запускає ракети та обстрілює з усілякої зброї українські міста та села, завдаючи ударів по фабриках та заводах, житлових будинках, школах, лікарнях та дитячих садках. Ми всі бачили кадри з Бучі, Ірпеня, Бородянки, Маріуполя та Ізюма. Росія руйнує в Україні дороги, мости та залізничні колії. Лише за останній місяць Росія практично знищила половину української енергетичної системи, залишивши мільйони українців напередодні зими без світла, води та тепла». Він нагадав, що в 1991 році СРСР голосував за те, щоб зобов’язати Ірак відшкодувати збитки, які ця країна завдала Кувейту. боргів за вже передане озброєння.

«Країни Заходу ніколи не розглядали «репарації» як спосіб спокутувати свої власні гріхи. Вони два десятиліття блокували будь-яке обговорення цієї теми у Шостому комітеті Генеральної Асамблеї та розробку будь-якого багатостороннього інструменту з відповідальності держав за міжнародно-протиправні діяння, – зазначив російський дипломат. – Вони згадали про цю концепцію лише зараз, коли «репарації» сподобалися їм як зручний інструмент для пограбування чергової держави».

За словами Небензі, подібна резолюція «матиме системні наслідки для діяльності ООН». «Закликаємо країни-члени усвідомити це та проголосувати проти проекту», — підсумував він.

Спецсесія, нагадаємо, проводиться за рішенням Ради Безпеки, прийнятим на підставі резолюції 1950 року «Єдність заради миру». Ця процедура дозволяє обходити вето будь-якого з постійних членів Ради безпеки, у разі – Росії. Одинадцята спецсесія Генасамблеї кілька разів цього року відновлювала свою роботу на вимогу країн-членів.

НАШ ГРАД