НБУ поповнив 676 млн дол. в міжнародні резерви

НБУ поповнив 676 млн дол. в міжнародні резерви

долариПротягом квітня 2016 року Національний банк України придбав 676.0 млн дол. США для згладжування надмірних коливань на валютному ринку та поповнення міжнародних резервів. Про це повыдомляэ прес-служба НБУ. Зокрема, протягом місяця було проведено 13 валютних аукціонів, під час яких чиста купівля валюти становила 528.6 млн дол. США. Лише протягом останнього тижня місяця – чотири аукціони з чистою купівлею 275.1 млн дол. США. Ще 147.4 млн дол. США Національний банк придбав під час інтервенції 07 квітня 2016 року.

Здійснювати купівлю валюти дозволило перевищення пропозиції іноземної валюти над попитом на неї. Це було зумовлене відновленням зростання цін на світових сировинних ринках з середини лютого, яке призвело до збільшення надходжень валюти на міжбанківський ринок. Зокрема, в річному вимірі ціни на сталь зросли на 16%, ціни на залізну руду — на 6%.

Проведення операцій з купівлі валюти не є свідченням, що Національний банк таргетує певний рівень курсу гривні. Національний банк продовжує дотримуватися режиму гнучкого курсоутворення, за якого згладжує надмірні коливання курсу, але не протидіє руху курсу, зумовленому фундаментальними ринковими факторами. Про це свідчить той факт, що офіційний курс гривні з початку квітня зміцнився на 3.9% до 25.19 гривень за долар, незважаючи на купівлю валюти Національним банком.

Національний банк зберіг прогноз щодо зростання реального ВВП на рівні 1.1% у 2016 році і 3.0% у 2017 році, а також прогноз інфляції на рівні 12%  на кінець цього року та 8% на кінець наступного року, незважаючи на зміну низки припущень порівняно з січневим прогнозом. Як розповів Сергій Ніколайчук, актуальними залишилися припущення щодо ситуації на Сході країни, урожаю зернових та припливу депозитів в банки. Водночас Національний банк очікує, що ціни на сировинні товари будуть вищі, ніж передбачалося у попередньому прогнозі. Також оновлений прогноз ґрунтується на більш оптимістичних припущеннях щодо зростання економік Китаю та Російської Федерації. Національний банк очікує на поновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом, але графік офіційного фінансування, за прогнозами, буде зміщений на квартал вперед. Адміністративно регульовані ціни та тарифи у 2017 році зростатимуть швидше, ніж очікувалося у січні.

За оцінками НБУ, підвищення ціни на газ для населення уже в цьому році до ринкового рівня зумовить зростання середньої ціни на газ на 42% і 22% у 2016 і 2017 роках відповідно.

НАШ ГРАД