На трасах проектуватимуть протизасліплюючі екрани

На трасах проектуватимуть протизасліплюючі екрани

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновило державні будівельні норми щодо проектування автомобільних доріг загального користування. Зокрема, згідно зі змінами, під час нового будівництва, реконструкції або капремонту трас для безпеки руху можуть встановлюватися протизасліплюючі екрани, повідомляє Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України

Норми вже опубліковані та вступають в дію з 1 вересня цього року.

“Продовжуємо впроваджувати європейську практику проектування безпечних і якісних доріг. Одне з нововведень – можливість проектувати протизасліплюючі екрани на трасах. Це потрібно, у першу чергу, для того, щоб світло від зустрічного транспорту не засліплювало водіїв у вечірній час. А по-друге, це додатковий бар’єр для пішоходів, які не зможуть переходити дорогу в не призначених для цього місцях”, – сказав заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Він підкреслив, що лише завдяки проектуванню протизасліплюючих екранів на трасах кількість ДТП та аварій на європейських дорогах знизилася в цілому на 25%. І Україна також має використовувати і розповсюджувати більш широко цю практику.

Протизасліплюючі екрани влаштовуються на бар’єрних або парапетних дорожніх огородженнях розділювальної смуги доріг відповідно до ДСТУ 8537 “Безпека дорожнього руху. Екрани протизасліплювальні. Загальні технічні умови”. Найбільш доцільно їх встановлювати на дорогах з небезпечними або різкими поворотами, несприятливим ландшафтом, з недостатнім освітленням тощо. Такі засоби безпеки можуть виконуватися із металу або пластику. Їх висоту розраховують для кожного конкретного проекту методом обчислення відповідно до ДСТУ.

Відповідна норма міститься у змінах до ДБН В.2.3-4-2015 “Автомобільні дороги. Частина І. Проектування. Частина II. Будівництво”, які розроблені ДП “ДерждорНДІ”.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.