На «теплі» кредити банки надали 4,5 млрд грн

На «теплі» кредити банки надали 4,5 млрд грн

сонячна енергия солнцеЗа останні 3 роки в українські проекти «чистої» енергетики інвестовано близько 700 млн євро. Майже 300 млн євро спрямовано на виробництва «зеленої» електроенергії, ще майже 400 млн євро – на генерацію тепла з відновлюваних джерел енергії. Це свідчить про по-справжньому дієве удосконалене законодавство, а також про те, що бізнес у цій ніші активізувався і це лише початок. У цьому запевнив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук представників регіональних офісів Укргазбанку, повідомляє Держагенство з енергоефективності.

«Після удосконалення «зеленого» тарифу у 2015 році запрацював ще один напрям – встановлення сонячних панелей потужністю до 30 кВт. Якщо на кінець II кварталу 2015 року таких родин було лише 94, то сьогодні вже більше 1600. За нашими оцінками, ці домогосподарства інвестували у сонячні панелі 22 млнєвро», — розповів С.Савчук та зауважив, що відкривається величезний ринок використання сонячних електроустановок домогосподарствами. Це, у свою чергу, потребуватиме вигідних програм фінансування.

Виступаючи, Сергій Савчук також відзначив ті законодавчі ініціативи, які стимулюватимуть інвесторів вкладати кошти у проекти з відновлюваної енергетики. Це і можливість укладати довгострокові договори купівлі-продажу «чистої» електроенергії, і стимулюючий тариф на тепло «не з газу», і нова ініціатива про полегшення доступу до мереж виробникам «зеленої» електроенергії.

«Участь банків у фінансуванні таких проектів вкрай важлива, адже безпосередньо впливає і на економіку країни. Красномовний приклад – 4,5 млрд грн. взятих населенням «теплих кредитів». Це кошти, які зайшли у ринок виробництва та використання енергоефективних матеріалів та обладнання», — підкреслив С.Савчук та закликав представників банку продовжувати працювати у напрямі еко-банкінгу та розширювати свою діяльність, враховуючи нові тенденції ринку.

Нагадаємо, що Укргазбанк є одним з 4 банків-учасників програми «теплих кредитів». Крім цього, банк спільно з IFC надає фінансування на встановлення сонячних, вітрових електростанцій, котелень на біомасі тощо.

Один з учасників програми еко-банкінгу — генеральний директор компанії «Віндкрафт Україна» (http://2er.eu/uk) Карл Стурен — поділився успішним досвідом роботи на ринку вітроенергетики та розповів про фінансування Укргазбанком будівництва нової вітроелектростанції (ВЕС) потужністю 70 МВт в Херсонській області. ВЕС увійде у трійку найбільших в Україні.

НАШ ГРАД