На соцзахист збільшено фінансування на 40 мільярдів

На соцзахист збільшено фінансування на 40 мільярдів

Якщо у 2022 році на соціальний захист та соціальне забезпечення передбачали 400 мільярдів гривень, то на наступний ‒ майже 447 мільярдів. Навіть в умовах війни фінансування збільшили на понад 40 мільярдів гривень.

Про це повідомив заступник Міністра фінансів Роман Єрмоличев у інтерв’ю виданню «Укрінформ».

«Ми розуміли, що доведеться індексувати пенсії, адже пенсіонери ‒ одні з найменш захищених верств населення. І сорокамільярдне збільшення ‒ це якраз додаткові асигнування для Пенсійного фонду. Фінансування решти напрямів ‒ підтримки внутрішньо переміщених осіб, програми житлових субсидій тощо ‒ зберегли на цьогорічному рівні. І аналізуючи те, як країні вдалося прожити цей найскладніший у новітній історії рік, робимо висновок, що й у 2023-ому сфера соціального захисту теж буде фінансово забезпечена», ‒ наголосив Роман Єрмоличев.

Адже, за його словами, першочергове завдання – підтримати принаймні ті категорії людей, яким зараз найтяжче: «І ми усвідомлюємо, що під час війни кількість українців, яким знадобиться соціальна підтримка, зростатиме. Тому нова команда Міністерства соціальної політики України на чолі з Оксаною Жолнович нині активно дискутує і з нами, і з МВФ, зі Світовим банком щодо запровадження дієвих механізмів адресної соціальної підтримки наших громадян, аби нею скористалися ті, хто найбільше потребує».

Щодо субсидіювання Роман Єрмоличев повідомив, що передбачений на субсидії ресурс не менший, ніж цього року. До того ж ми бачимо, що у 2022-ому частину виділених на ці цілі грошей буде заощаджено. Але водночас ми не маємо наміру забирати ці кошти зі сфери соціального захисту шляхом перерозподілу на інші потреби. Ці гроші там і залишаються саме на випадок виникнення якихось критичних та непередбачуваних ситуацій.

«Ми розуміємо, що наступного року кількість домогосподарств, на які поширюватиметься механізм субсидування, збільшуватиметься. Уряд за цим уважно стежитиме і миттєво реагуватиме, раптом виникатимуть додаткові потреби в грошах. Маємо зрозуміти: це та сфера, яка точно буде профінансована. Але визнаємо відверто, профінансована за допомогою міжнародних партнерів. Зокрема, цього року триває тісна співпраця зі Світовим банком, який надає Україні кошти саме на соціальну сферу, охорону здоров’я та на освіту. Наступного року також передбачено механізм, який дозволить залучати на соціальний захист ресурс Світового банку», ‒ зазначив заступник Міністра фінансів.

НАШ ГРАД