На малородючих земелях вирощуватимуть енергетичну вербу

На малородючих земелях вирощуватимуть енергетичну вербу

Вирощування енергетичних культур в Україні може стати альтернативою споживання традиційних енергоресурсів. Шляхи стимулювання розвитку цього напрямку обговорив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук на нараді із представниками Мінрегіону, Біоенергетичної асоціації України, Інституту економіки та прогнозування НАН України, НААН України, компанії Salix Energy, «Чиста енергія». В Україні є близько 4 млн га сільськогосподарських земель низької якості, з низькими показниками врожайності, які доцільно використовувати саме для вирощування енергетичних рослин, повідомляє Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України

«За підрахунками експертів при вирощуванні на 1 млн га енергетичних культур та середній їх врожайності 11,5 млн т/рік потенційно можна замістити до 5,5 млрд м3 газу на рік», — повідомив Сергій Савчук.

При використанні 4 млн га таких малородючих земель для вирощування енергетичної верби, тополі, міскантусу тощо, подальшій їх переробці для спалювання в котлах можна досягти заміщення близько 20 млрд м3 газу щорічно.

Для прискорення розвитку даного сектору пропонується запровадити механізми  стимулювання вирощування енергетичних культур.

Наприклад, у багатьох країнах ЄС використовуються:

  • субсидія на гектар площі під енергокультурами. Наприклад, у Фінляндії субсидія на вирощування енергокультур така ж, як для традиційних сільгоспкультур – 500-700 євро/га щорічно;
  • «зелений» тариф (або аналогічний механізм) на електроенергію з біомаси чи біогазу.

Учасники наради домовилися узагальнити озвучені пропозиції та напрацювати концепцію стимулювання вирощування енергокультур в Україні, враховуючи досвід країн ЄС.