На Житомирщині вдвічі збільшилися випадки ботулізму
Домашнє консервування є вагомою складовою традиційної української кухні. Майже кожна родина щороку заготовляє значну кількість різноманітних консервів. Та саме домашні консерви, виготовлені з порушенням технологій їх приготування є однією з причин виникнення ботулізму.
— Останніми роками дедалі частіше реєструються випадки ботулізму, — повідомили у прес-службі управління державної санітарно-епідеміологічної служби в Житомирській області. — Ботулізм – це небезпечне захворювання з високим рівнем смертності. Впродовж 2014 року з підозрою на ботулізм у Житомирській області госпіталізовано 16 осіб, це більше ніж в два рази у порівнянні з минулим роком. При цьому 9 випадків підтверджено лабораторно. В усіх випадках, як і в 2013, так і в 2014 роках, причиною захворювання стало вживання м’ясних тушонок домашнього виробництва.
Ботулізм – це отруєння організму, що викликається токсином ботуліну, який продукується бактерією Clostridium botulinum. Токсин ботуліну є найтоксичнішим з усіх відомих бактеріальних токсинів. Вони надзвичайно стійкі до факторів навколишнього середовища і витримують дію високих температур впродовж годин. Лише кип’ятіння сировини протягом 30 хвилин під тиском сприяє знищенню спор бактерій ботулізму та руйнуванню токсину. Особливістю бактерій ботулізму є те, що вони добре розвиваються і розмножуються в умовах відсутності кисню та низькому кислотному середовищі. Тобто консерви, з низьким вмістом кислот, є дуже добрим середовищем їх існування. Це консерви з грибів, буряків, зеленого горошку, м’ясні тушонки. Консервовані продукти промислового виробництва є цілком безпечними, оскільки в промислових умовах завжди дотримуються технології їх приготування. Останнім часом в домашніх умовах набувають популярності копчення, в’ялення, соління риби. Така продукція теж являє небезпеку зараження ботулізмом, особливо не патрана риба.
Розпізнати заражений продукт доволі складно. Адже заражена токсином продукція не має видимих ознак. Однак існують правила профілактики ботулізму, якими не варто нехтувати:
В жодному разі не вживайте їжу із здутих банок, з нещільно закритою, або ввігнутою кришкою; з банок, вміст яких має підозрілий або неприємний запах; з банок, які зберігаються понад один рік. Ніколи не купуйте консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах, у тому числі солені, в’ялені, копчені, «з рук» на ринках і вулицях.
Зараження людини ботулізмом відбувається внаслідок вживання харчових продуктів, котрі містять токсини бактерій ботулізму. Симптоми захворювання проявляються впродовж 12-36 годин після споживання продукту, що містить токсин. При цьому спостерігається підвищення температури тіла, стомлюваність, голово кружіння, нудота, порушення зорових функцій, сухість в роті, утруднення ковтання та параліч м’язів. Параліч може призвести до утруднення дихання і, як наслідок, смерті хворого.
Тому при появі перших ознак захворювання потрібно негайно звертатися до лікаря. Вчасно надана медична допомога, основою якої є введення протиботулінічної сироватки, гарантує збереження життя хворому та одужання.