Найменш розвинені країни світу

Найменш розвинені країни світу

Через три роки з початку впровадження заходів ізоляції, пов’язаних зі стримуванням COVID-19, ООН та партнери Організації зберуться в Досі, Катар, щоб укласти новий історичний договір на підтримку країн, чия вразливість перед потрясіннями пандемія виявила найбільше, повідомляє ООН. 

Конференція найменш розвинених країн (НРР) проводиться кожні 10 років. Цього року зустріч відома як НРС-5 проходитиме з 5 по 9 березня 2023 року. Вона має на меті привернути увагу міжнародного співтовариства до проблем, з якими стикаються 46 найменш розвинених країн, і підтримати їхнє прагнення стати на шлях сталого розвитку.

1. Що таке «найменш розвинена країна»?

До списку найменш розвинених країн ООН належать держави, які демонструють найнижчі показники соціально-економічного розвитку за цілою низкою індексів. Усі НРС мають валовий національний дохід на душу населення (ВНД) нижче 1018 доларів. Для порівняння: у США цей показник становить майже 71 000 доларів, у Франції – 44 000, у Туреччині – 9 900 та 6 530 доларів у Південній Африці. (Дані надані Світовим банком).

Ці країни також мають низькі бали за показниками харчування, здоров’я, відвідуваності шкіл та грамотності та високі бали з економічної та екологічної вразливості, на яку впливають такі фактори, як віддаленість, залежність від сільського господарства та схильність до стихійних лих.

В даний час налічується 46 найменш розвинених країн, переважна більшість з яких знаходиться в Африці [див. вставку нижче]. Список переглядається кожні три роки Економічною та Соціальною Радою ООН. Шість країн вийшли зі статусу НРС у період із 1994 по 2020 рік.

2. Які проблеми стоять перед найменш розвиненими країнами?

Сьогодні в 46 НРС проживає близько 1,1 мільярда осіб, що становить 14 відсотків населення світу, і понад 75 відсотків цих людей, як і раніше, живуть у злиднях.

Посилення бідності та відставання за цілим рядом показників загрожує найменш розвиненим країнам більшою мірою, ніж решті. Вони також уразливі перед зовнішніми економічними потрясіннями, природними та техногенними катастрофами, інфекційними захворюваннями та, що особливо важливо, зміною клімату.

Згідно з прогнозами вчених, середня температура на планеті вже в поточному столітті підвищиться приблизно на 2,7 ° C, і для найменш розвинених країн потепління може бути руйнівним. Ці країни зробили найменший внесок у викиди вуглецю, але стикаються з одними з найвищих ризиків, пов’язаних зі зміною клімату.

НРС також входять до числа тих, хто найбільше постраждав від COVID-19 : у всіх країнах, крім восьми, у 2020 році спостерігалися негативні темпи зростання, і, за прогнозами, наслідки пандемії у них відчуватимуться довше, ніж у багатших країнах.

Заборгованість є серйозною проблемою для всіх НРС: чотири з них перебувають у критичній ситуації із заборгованістю (Мозамбік, Сан-Томе і Прінсіпі, Сомалі та Судан), а 16 НРС ризикують опинитися в такому становищі.

Таким чином НРС вимагають найвищого рівня уваги з боку міжнародного співтовариства.

3. Як Організація Об’єднаних Націй та міжнародне співтовариство можуть допомогти НРС?

Зусилля системи ООН щодо звернення назад маргіналізації НРС, що посилюється, у світовій економіці та щодо стимуляції їх сталого розвитку сягають 1960-х років. З того часу ООН приділяє особливу увагу НРС, визнаючи їх найбільш уразливими членами міжнародного співтовариства та надаючи їм певні пільги, у тому числі у сфері фінансування розвитку, багатосторонньої торгівлі та технічної підтримки.

Першу конференцію НРС було проведено у Парижі, Франція, у 1981 році, а ювілейна НРС-5 мала відбутися у березні 2022 року, але була перенесена через пандемію COVID-19.

4. Що таке Дохінська програма дій?

Дохінська програма дій – це дорожня карта розвитку для НРС, узгоджена у березні 2022 року. Вона включає шість ключових напрямків:

  • Викорінення бідності та нарощування потенціалу.
  • Використання можливостей науки, технологій та інновацій для досягнення ЦУР.
  • Підтримка структурних перетворень як рушійної сили процвітання.
  • Розширення міжнародної торгівлі НРС та регіональної інтеграції.
  • Вирішення проблем, пов’язаних зі зміною клімату, погіршенням стану навколишнього середовища та наслідками пандемії COVID-19, а також підвищення стійкості до майбутніх потрясінь.
  • Мобілізація міжнародної солідарності та активізація глобального партнерства.

Повна реалізація цієї програми допоможе найменш розвиненим країнам впоратися з пандемією COVID-19 та пов’язаними з нею негативними соціально-економічними наслідками, а також дозволить їм повернутися на шлях досягнення цілей сталого розвитку.

Повний текст Дохінської програми дій доступний тут шістьма офіційними мовами ООН.

5. Що ми можемо очікувати від конференції?

ОН, НРС, глави держав та урядів, партнери з розвитку, а також представники приватного сектору, громадянського суспільства та молоді зберуться разом, щоб узгодити партнерство, а також обговорити зобов’язання, інновації та плани досягнення цілей сталого розвитку. На конференції очікується виступ Генерального секретаря ООН, який надає важливого значення підтримці найменш розвинених країн світу.

«Дохінська програма дій нагадує нам, що глобальне відновлення залежить від того, чи отримають НРС необхідну їм підтримку. Їм потрібні інвестиції в системи охорони здоров’я, освіти та соціального захисту — всі ресурси, необхідні для повної реалізації Порядку денного на період до 2030 року та Цілей у сфері сталого розвитку», – вважає голова ООН.

У міру того, як НРС зроблять перший крок до досягнення цієї мети, вони виконають певні завдання, які дозволять їм відмовитися від статусу найменш розвинених країн.

Шість країн вийшли зі статусу НРС: Ботсвана (1994 р.), Кабо-Верде (2007 р.), Мальдіви (2011 р.), Самоа (2014 р.), Екваторіальна Гвінея (2017 р.) та Вануату (2020 р.) .).

Список найменш розвинених країн:

Наступні 46 країн включені ООН до найменш розвинених країн станом на березень 2023 року:

Африка (33): Ангола, Бенін, Буркіна-Фасо, Бурунді, Центральноафриканська Республіка, Чад, Коморські Острови, Демократична Республіка Конго, Джибуті, Еритрея, Ефіопія, Гамбія, Гвінея, Гвінея-Бісау, Лесото, Ліберія, Мадагаскар, Малаві. , Малі, Мавританія, Мозамбік, Нігер, Руанда, Сан-Томе і Прінсіпі, Сенегал, Сьєрра-Леоне, Сомалі, Південний Судан, Судан, Танзанія, Того, Уганда та Замбія

Азія (9): Афганістан, Бангладеш, Бутан, Камбоджа, Лаоська Народно-Демократична Республіка, М’янма, Непал, Тимор-Лешті та Ємен

Карибський басейн (1): Гаїті

Тихий океан (3): Кирибати, Соломоновы острова и Тувалу