Нагадування щодо профілактики гострих кишкових інфекцій

Нагадування щодо профілактики гострих кишкових інфекцій

грип хвороба здоровьяЗа даними Держсанепідслужби України, станом на 21 червня із симптомами, які можуть бути пов’язані зі спалахом гострої кишкової інфекції в м. Ізмаїл, селах Броска та Матроска Одеської області, за медичною допомогою звернулось всього 460 осіб (серед яких 281 дитина). У лікувальних закладах міста на стаціонарному лікуванні у стані середньої важкості перебуває 215 осіб (в т.ч. 111 дітей). Динаміка надходження хворих до медичних закладів наразі зменшилася майже вдвічі, і прогнозується збереження такої тенденції протягом тижня. Адже щоб зупинити інфекцію, треба вилікувати тих, хто вже заразився. Для госпіталізації хворих було задіяно шпитальну базу на 320 ліжок та підготовлено резерв на 115 ліжок.

Нагадаємо, спалах гострих кишкових інфекцій у Одеській області виник внаслідок надзвичайної ситуації природного характеру – зливи в регіоні. Завдяки оперативному проведенню комплексу організаційних, протиепідемічних та санітарно-гігієнічних заходів спалах локалізований.

МОЗ нагадує щодо профілактики гострих кишкових інфекцій: пам’ятка для населення. Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:

• дотримуватися правил особистої гігієни;
• ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
• мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
• користуватися індивідуальним посудом;
• запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування;
• регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
• окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
• для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
• добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
• дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години);
• використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
• вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
• використовувати продукти харчування, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад пастеризоване молоко;
• мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
• не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
• при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
• не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
• не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
• не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не заковтувати воду під час купання;
• уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
• при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.
НАШ ГРАД