Навчальний курс «Як викривати корупцію»

Навчальний курс «Як викривати корупцію»

Завдяки курсу українці зможуть навчитись подавати повідомлення про можливі факти корупції через сайти державних органів, повідомляє Міністерство цифрової трансформації України

Також громадяни знатимуть, хто такий викривач, які в нього права та гарантії захисту згідно із законом, до якого органу потрібно подавати повідомлення про корупцію та яку суму винагороди може отримати викривач.

Міністерство цифрової трансформації України спільно з Національним агентством з питань запобігання корупції за підтримки Проекту «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія» (SACCI), який впроваджується за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), запустили навчальний курс «Викривач в законі».

Безкоштовно подивитися навчальний курс можна на платформі Дія.Цифрова освіта

Цікаві факти про навчальний курс:

  • 5 серій тривалістю 3-7 хвилин кожна;
  • участь у навчальному курсі взяли журналістка, телеведуча Марічка Падалко та керівник Департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК Сергій Деркач;
  • після перегляду навчального курсу та успішного складання фінального тестування користувачі отримають сертифікат, що засвідчує проходження базового антикорупційного курсу обсягом 0,2 кредиту ЄКТС.

Коментарі та оцінки навчального курсу.

Заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан підкреслила, що в навчальному курсі пропонується план дій і реальні інструменти для тих, хто хоче свідомо протидіяти корупції і стати викривачем.

«Курс спрямований на те, щоб кожен громадянин не просто усвідомив проблему — «Корупція існує». А щоб усвідомлення цього факту ставало відправною точкою до дії — «Що саме я можу зробити, щоб боротися з корупцією вже сьогодні?» — розповіла Валерія Іонан.

Керівник Проекту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія» Лоренс Хелд розказав, що історично склалося так, що США ініціювали запровадження органами державної влади заходів із захисту викривачів корупції та заохочували держслужбовців і громадян чинити по совісті, якщо вони стали свідками зловживань на роботі чи державній службі.

«Для забезпечення демократичного та економічного добробуту України вкрай важливо, щоб термін «викривач» і культура викривання асоціювалися з такими словами, як сміливість, свідомість, чесність та сила», — наголосив Лоренс Хелд.

Керівник Департаменту запобігання та виявлення корупції НАЗК Сергій Деркач зазначив, що важливо залучати до викривання корупції якомога більше українців.

«Курс «Викривач у законі» є одним з інструментів для поширення знань про викривання. Окрім того, це додаткова аудиторія, здебільшого молода, у якої потрібно формувати нульову толерантність до корупції. Впевнений, він стане в пригоді тим, хто ще сумнівається: викривати корупцію чи ні», — пояснив Сергій Деркач.

Бекстейдж зйомок навчального курсу: за посиланням.

Прямий ефір презентації навчального курсу на YouTube-каналі

 Кабінету Міністрів України.