Набрав чинності Закон України «Про медіа»

Набрав чинності Закон України «Про медіа»

31 березня 2023 року, набирає чинності Закон України «Про медіа», який наближає національне законодавство до Директиви 2010/13/ЄС про аудіовізуальні медіапослуги.

Закон є однією із головних вимог Європейської комісії для набуття Україною кандидатства в члени ЄС. 30 серпня Верховна Рада ухвалила документ у першому читанні, а 13 грудня Закон був підтриманий у цілому, повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики України

З набранням чинності новим Законом втрачають чинність низка діючих законів України, постанов Верховної Ради та інших нормативно-правових актів, зокрема:

1. Закон України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні»;

2. Закон України «Про телебачення і радіомовлення»;

3. Закон України «Про інформаційні агентства»;

4. Закон України «Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення»;

5. Закон України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації»;

6. Закон України «Про захист суспільної моралі»;

● Постанову Верховної Ради України «Про введення в дію Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні»;

● Постанову Верховної Ради України «Про порядок введення в дію Закону України «Про телебачення і радіомовлення»;

● Постанову Верховної Ради України «Про введення в дію Закону України «Про інформаційні агентства».

Імплементація Закону відбуватиметься поступово у кілька етапів до 2031 року. Щодо певних положень визначені окремі строки.

Новий Закон «Про медіа» суттєво посилює роль Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та надає регулятору широкі можливості для обмеження доступу до каналів та сервісів провайдерів рф, а також контенту лінійних каналів на платформах спільного доступу до відео.

«Сьогодні, нарешті, набирає чинності Закон України «Про медіа», до якого Україна прямувала понад 10 років. Перш за все, закон забезпечує прозорість медійного простору та сприяє реалізації права на свободу вираження поглядів, отримання різнобічної, достовірної та оперативної інформації та її вільного поширення. Що не менш важливо, державної мови на національному телебаченні стане більше. Мінімальна частка зросте з 75% до 90%, що значно посилює позиції української мови в медіасфері», – розповів Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Детальне роз’яснення Нацради з питань телебачення і радіомовлення з найважливіших питань щодо впровадження Закону «Про медіа» – за посиланням.

НАШ ГРАД