Мільйони українців відрізані від електрики та води

Мільйони українців відрізані від електрики та води

Мільйони людей по всій Україні стикаються з перебоями у подачі електроенергії. І це при тому, що температура повітря падає нижче за нуль, а в багатьох частинах країни, зокрема в столиці, Києві, йде сніг. З 15 жовтня від електрики відрізано майже 70 відсотків сімей на півдні Одеської області. Продовжуються відключення у Харківській області, де вже склалася важка гуманітарна ситуація, повідомляє ООН. 

Без електрики та води

«За даними влади [України], вчора ввечері без електрики залишилося близько 10 мільйонів сімей по всій Україні, а також підприємства та різні установи, зокрема лікарні. Учора вранці без електрики було приблизно 2 мільйони сімей», – сказав заступник речника ООН Фархан Хак на брифінгу в Нью-Йорку. 

Він розповів, що на півдні Одеської області майже 70 відсотків сімей мешкають без електрики з 15 листопада. За його словами, продовжувалися відключення електроенергії також у Харківській області, у тому числі у тих районах, де люди тривалий час мешкали у важких умовах. Наприклад, у місті Куп’янську, кілька місяців тому відвойованому Україною, більшість людей зараз не мають ні води, ні електрики, ні опалення.

Обстріл триває

«Наші колеги повідомляють, що обстріли, які призводять до такої серйозної енергетичної кризи, призводять також до загибелі та поранень людей, а також до руйнування будинків», – заявив Фархан Хак.

Він повідомив, що у Запорізькій області вчора загинуло багато мирних жителів внаслідок удару по житловому будинку у місті неподалік лінії фронту. Трагедія сталася, коли люди спали. У Дніпрі внаслідок ще одного удару понад 20 мирних жителів отримали поранення, було зруйновано їхні будинки.

ООН надає допомогу мешканцям України

Співробітники гуманітарних організацій докладають усіх зусиль для надання допомоги мешканцям України. Всесвітня організація охорони здоров’я, Міжнародна організація з міграції, Дитячий фонд ООН та Управління ООН у справах біженців (УВКБ) направляють генератори лікарням та центрам для переміщених осіб. Наприклад, учора УВКБ направило до Запорізької області два генератори для підтримки створених владою пунктів обігріву.

У Дніпрі національна неурядова організація, яку підтримує ООН, надала комплекти для тимчасового житла 45 сім’ям, чиї квартири були зруйновані під час обстрілу в четвер. Людям було також надано психологічну допомогу.

НАШ ГРАД