Міжнародний трибунал з морського права вимагає звільнити українські кораблі

Міжнародний трибунал з морського права вимагає звільнити українські кораблі

Заява Міністерства закордонних справ України щодо наказу Міжнародного трибуналу з морського права про затримання Росією трьох українських військово-морських кораблів та двадцяти чотирьох членів їхніх екіпажів

Сьогодні Міжнародний трибунал з морського права видав наказ, згідно з яким Російська Федерація має негайно звільнити українські кораблі Бердянськ, Нікополь і Яни Капу, повернути їх під контроль України, а також негайно звільнити затриманих українських моряків і дозволити їм повернутися в Україну, повідомляє Міністерство закордонних справ України

Міністерство закордонних справ задоволене тим, що Трибунал ухвалив наказ про тимчасові заходи, яких вимагала Україна.

Сьогоднішній наказ містить серйозний сигнал для Росії, що вона не може порушувати міжнародне право безкарно. Затримання трьох військово-морських кораблів та 24 моряків на борту є грубим порушенням імунітету, яким користуються військові кораблі згідно з Конвенцією ООН з морського права та звичаєвим міжнародним правом.

Як зазначив Трибунал, дії, вчинені Російською Федерацією, можуть завдати непоправної шкоди заявленим Україною правам на імунітет її військово-морських кораблів та військовослужбовців, якщо арбітражний трибунал, створений відповідно до Додатку VII, визнає, що Україна користується цими правами. Крім того, Трибунал вважає, що в цих обставинах ризик непоправної шкоди є реальним.

Сьогоднішній наказ стосується справи, а також відповідного запиту про тимчасові заходи поданого Україною до Міжнародного трибуналу з морського права (ITLOS) у квітні 2019 року.

Справа, ініційована 1 квітня 2019 року, стосується порушення Росією абсолютного імунітету трьох українських кораблів і двадцяти чотирьох військовослужбовців на борту цих кораблів. 25 листопада 2018 року Російська Федерація незаконно захопила кораблі та військовослужбовців України і продовжує їх тримати під вартою і сьогодні, порушуючи міжнародне право.

Зокрема, захоплення Росією військових кораблів та військовослужбовців порушує Конвенцію Організації Об’єднаних Націй з морського права та звичаєве міжнародне право, які гарантують повний імунітет військово-морських кораблів і їхнього персоналу, у тому числі від захоплення, затримання та всіх форм національних правових процедур.

Запит про тимчасові заходи, щодо якого виніс рішення Міжнародний трибунал з морського права, має на меті отримати захист від подальшої непоправної шкоди правам України під час розгляду справи по суті.