МОЗ закуплятиме лікарські засоби державні кошти через міжнародні організації

МОЗ закуплятиме лікарські засоби державні кошти через міжнародні організації

прививка щепленняМОЗ України запускає процес закупівель 2016 року лікарських засобів, вакцин та виробів медичного призначення за державні кошти через міжнародні організації.  Про це повідомили у прес-службі МОЗ.

«Ми продовжуємо співпрацю з міжнародними організаціями — ПРООН, Crown Agents і Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), які визначені Урядом, і досвід співпраці з якими ми вже маємо, у напрямку закупівель ліків, вакцин та виробів медичного призначення. Станом на сьогодні завершується процес збору заявок потреб з регіонів, затверджений перелік усіх необхідних до закупівель препаратів, надіслані пропозиції міжнародним організаціям стосовно контрактів. Враховуючи минулорічний досвід, заради пришвидшення усіх необхідних процесів і вчасного забезпечення населення ліками та вакцинами, ми розпочинаємо цей процес на сім місяців раніше, ніж в попередньому році», — підкреслив в.о. Міністра Віктор Шафранський.

Він відзначив, що досвід першого року закупівель через міжнародні організації був нелегким, спостерігалися проблеми із реєстрацією препаратів, і з їх поставками, проте завдяки оперативному і конструктивному вирішенню питань з обох сторін, ліки та вакцини продовжують надходити в Україну. Так, на сьогодні поставлено майже половина усіх запланованих лікарських засобів, вакцин і виробів медичного призначення згідно з договорами 2015 року.

Зокрема, станом на 01.07.2016 р. ПРООН здійснено поставок майже на 70% від обсягу — відповідно до контракту це препарати для лікування і діагностики туберкульозу, діагностики ВІЛ-інфекції, лікування дітей, хворих на гемофілію типів А або В або хворобу Віллебранда, лікування дітей, хворих на хронічний вірусний гепатит В і С, лікування дітей, хворих на орфанні захворювання. Поставки онкологічних та онкогематологічних препаратів для дітей та дорослих, а також хіміопрепаратів, радіологічних препаратів та препаратів супроводу онкологічних хворих, які здійснювалися через британське закупівельне агентство Crown Agents, склали 45%. Зокрема, як повідомила представник агентства Крістін Джексон, для дорослих онкологічних хворих завезено 67% препаратів, для дітей – 18%. Ще 36% препаратів для лікування дитячої онкології, за її словами, вже в Україні та очікують розмитнення.

Що стосується імунобіологічних препаратів, як повідомила представник Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Катерина Булавінова, доставлено частково дві вакцини – КПК (кір, краснуха, паротит), проти гепатиту В, також майже 75% АРВ-препаратів. На завершальному етапі процес реєстрації по більшості вакцинах, і їх поставки очікуються протягом 1-2 місяців. Також найближчим часом, як доповнив В. Шафранський, очікуються поставки вакцин проти сказу, БЦЖ і сироваток від так званих рідкісних захворювань (укусів гадюк, ботулізму, дифтерії тощо). Він наголосив, що МОЗ наразі працює над створенням національного стратегічного запасу вакцин і сироваток для лікування особливо небезпечних захворювань.

Відтепер поставки лікарських засобів і вакцин, закуплених за державні кошти, їх розвезення і стан використання в регіонах будуть жорстко контролюватися МОЗ. Звертаючись до представників міжнародних організацій, він висловив сподівання на плідну співпрацю, взаємну довіру у вирішенні проблемних питань, оперативність та відкритість у здійсненні усього процесу закупівель.

НАШ ГРАД