Меддопомога для пацієнтів з COVID-19 та з підозрою — безоплатна

Меддопомога для пацієнтів з COVID-19 та з підозрою — безоплатна

Якщо з пацієнта вимагають гроші чи просять оплатити ліки, що включено до протоколу лікування — це неправомірно. І є підставою звернутися з офіційною скаргою на сайт НСЗУ або за телефоном контакт-центру 16-77, повідомляє Національна служба здоров’я України

Медична допомога пацієнтів з COVID-19 та з підозрою на нього у стаціонарі, включно з ліками, є безоплатною. За цю медичну допомогу платить Національна служба здоров’я України. Лікарня, яка має договір з НСЗУ на стаціонарне лікування пацієнтів з коронавірусом, отримала гроші, щоб купити все необхідне для допомоги пацієнту. І також виплатити доплати медикам.

Якщо з пацієнта вимагають гроші чи просять оплатити ліки, які входять у затверджений МОЗ протокол лікування — це неправомірно. І є підставою звернутися з офіційною скаргою на сайт НСЗУ або за телефоном контакт-центру НСЗУ 16-77.

Держава повністю оплачує допомогу тим пацієнтам, які лікуються від COVID-19 у стаціонарах лікарень. Також безоплатне для пацієнтів взяття мобільними бригадами матеріалів для тестування. В тариф на оплату послуг мобільних бригад включено виїзд мобільної бригади до пацієнта, здійснення забору матеріалу для тестування методом ПЛР та доставку цього матеріалу в лабораторію. Сам тест також безоплатний.

До безоплатного пакету послуг з лікування пацієнтів з COVID-19 у медзакладах входить тестування на COVID-19, лабораторні та інструментальні дослідження, медична допомога відповідно до галузевих стандартів, киснева підтримка, інтенсивна терапія та підключення до ШВЛ або ЕКМО за необхідністю, медикаментозна терапія та знеболення за потреби та консультації лікарів інших спеціальностей.

НСЗУ також оплачує за спеціальним пакетом послуги екстреної медичної допомоги для пацієнтів з підозрою або підтвердженим коронавірусом. Якщо у пацієнта критичний стан (утруднене дихання, висока температура) — він чи його близькі мають телефонувати до «швидкої». І далі вже бригада екстреної допомоги оцінюватиме стан здоров’я пацієнта та визначатиметься, чи потрібна госпіталізація. Якщо за висновком бригади пацієнт не потребує госпіталізації, йому нададуть необхідну медичну допомогу на місці та дадуть рекомендації щодо самоізоляції.

Загалом за допомогу пацієнтам з COVID-19 та підозрою на нього з квітня цього року НСЗУ виплатила 11,4 млрд грн. Зокрема, 456 закладів, які лікують пацієнтів у стаціонарі отримали понад 7 млрд грн, 25 центрів екстреної медичної допомоги отримали 4 млрд грн, у 940 медичних закладах створено мобільні бригади, які беруть матеріал для тестування. За цю послугу НСЗУ виплатила їм 317 млн грн.

Витрати на ліки в середньому на одного пацієнта оплачуються НСЗУ із розрахунку від близько 500 грн за один день лікування пацієнта у легкому стані до понад 5 тис. грн за один день лікування пацієнта в умовах інтенсивної терапії. Хочу ще раз наголосити — ці тарифи середньозважені, що означає, що один пацієнт потребуватиме дорожчого лікування, інший — дешевшого. Все це передбачено у тарифі НСЗУ.

Залишок ліків для боротьби з COVID-19, які є в лікарнях, можна перевірити онлайн. Ця інформація є на сайті НСЗУ на дашборді “Інформація про залишки лікарських засобів, необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню COVID-19”. Тож власники лікарень можуть моніторити реальну ситуацію та впливати зі свого боку також на наявність тих чи інших ліків.

Перелік лікарень, які лікують пацієнтів з коронавірусом у стаціонарі постійно розширюється. Кількість госпіталізованих пацієнтів у листопаді зросла на 25%, порівняно з жовтнем.

Загалом, у листопаді в Україні виявили 349 тисячі нових випадків захворювання на COVID-19. Ці показники наближені до кількості випадків, зафіксованих за увесь час пандемії у нашій країні. — 395 тисяч випадків.