Медвироби можна буде купувати онлайн

Медвироби можна буде купувати онлайн

25 квітня система Prozorro представила пілотний проект з E-каталогів. Відтепер окремі ліки та медичні препарати державні замовники зможуть купувати як у звичайному інтернет-магазині, повідомляє Міністерство охорони здоров’я України

Е-каталоги — масштабний доробок в cистемі. Він буде схожий на закупівлі через Amazon, коли замовник переглядає цінові пропозиції та обирає потрібний товар, а постачальник — його надсилає. При цьому звіт за результатами закупівлі сама система сформує автоматично. Впровадження першого державного онлайн-магазину стало можливим завдяки підтримці USAID/UK aid проекту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS».

Державним замовникам потрібно буде обрати товар та замовити його, бізнес заощадить час та ресурси. Для участі у тендерах достатньо пройти кваліфікацію товару, потрапити в каталог та чекати на замовлення. Електронні каталоги поширюватимуться тільки на допорогові закупівлі (до 200 тисяч гривень).

У пілотному режимі будуть закуповуватись найпопулярніші серед державних замовників товари — деякі ліки, шприци, рукавички та інші фармацевтичні вироби, а також папір, товари для друку, комп’ютерне обладнання. За закупівлі фармпродукції відповідатиме державне підприємство “Медичні закупівлі України”. Рештою закупівель займатиметься державна установа “Професійні закупівлі”.

“Впровадження Е-каталогів — ще один крок до ефективних та прозорих закупівель. Це своєрідний Amazon для державних закупівель. Ліки, шприци, бинти та інші медичні вироби та ліки можна буде замовити онлайн — за адекватною ціною, перевіреною якістю та з мінімальним адміністративним навантаженням. Пілотний проект допоможе вивчити ринок та потреби медзакладів і зрештою врегулювати цей елемент закупівель”, — зазначила в.о. Міністра охорони здоров’я України доктор Уляна Супрун.

У рамках пілотного проекту поставки відбуватимуться лише для київських замовників. Після тестування та аналізу роботи нового інструмента каталоги будуть доопрацьовані, а перелік товарів та географія замовників розширені.

“Каталоги впроваджуються поступово для того, щоб ми могли отримати зворотний зв’язок від замовників і бізнесу та удосконалити інструмент перед масштабуванням на всю Україну. Ми маємо пересвідчитися в тому, як працюють Е-каталоги в реальних умовах”, — розповідає перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов.

Окрім зручності та простоти закупівель новий інструмент також допоможе підвищити ефективність допорогових торгів за рахунок конкуренції між постачальниками в кожній із категорій товарів.

“Наші експерти разом з партнерами дослідили досвід провідних країн, які мають подібний функціонал, зокрема Великої Британії, Португалії, Австрії, Данії, Італії. Для всієї сфери публічних закупівель запуск Е-каталогів — це величезний крок, який робить закупівлі ще більш прозорими, простішими для замовників і бізнесу, у тому числі у сфері охорони здоров’я, та виводить закупівлі на новий рівень ефективності”, — зазначив керівник проекту USAID/UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» Петро Матіяшек.

 Інструкція, як користуватися E-каталогами /за посиланням/.

НАШ ГРАД