Ліміти на вилов біоресурсів у 2021 році

Ліміти на вилов біоресурсів у 2021 році

Набули чинності ліміти та прогнози на вилов біоресурсів у річках, Азовському та Чорному морях та їх затоках на 2021 рік, які затвердив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський. Документи ґрунтуються на висновках науковців, повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

Робота над лімітами співпала з підготовкою чергового видання Червоної книги України. Національна комісія з питань Червоної книги включила до книги підуста та виключила рибця звичайного.

Для чого затверджують ліміти?

Щороку науковці розраховують обсяги та види водних біоресурсів – прісноводної та морської риби, молюсків, ракоподібних, водоростей – які можна виловити з водойм. Ці дані допомагають затвердити правильні норми вилову. Це роблять, аби зберегти довкілля та мешканців водойм. Неконтрольований вилов може призвести до зникнення окремих видів чи збільшення популяцій інших. Аби підтримувати природний баланс, Міндовкілля щороку затверджує ці ліміти.

Для прикладу, цього року популяція піленгаса та калкана азовського побільшала, тож рибалки-промисловики зможуть виловлювати цих риб, та з певними лімітами. Для калкана азовського обмеження – 345 тонн, для піленгаса – 2 000 тонн.

У Кременчуцькому водосховищі ліміт 2021 року на вилов ляща – 1380 тонн, плітки – 1251 тонн. У Дніпровському – ліміт 93 тонни для ляща та 1251 тонн для плітки. Допустимий вилов шпрот у Чорному морі та його затоках – 20 тис тонн.

Найближчим часом затвердять режими рибальства та квоти добування водних біоресурсів на 2021 рік.