Куріння кальяну шкідливе
Особливу небезпеку становить куріння кальянів, шкідливий плив яких недооцінюється. Дим кальянів містить токсиканти, що викликають рак легень і інші види раку, серцево-судинні, респіраторні й інші захворювання, повідомили у прес-службі МОЗ. При горінні вугілля в кальяні утворюється не тільки чадний газ, але і багато канцерогенів, наприклад, бенз(а)пірен і полі-ароматичні вуглеводні, а також важкі метали, такі як свинець, кобальт та нікель, що призводить до концентрацій цих шкідливих речовин у повітрі. Крім того, курці кальяну й люди, які їх оточують, вимушені вдихати не тільки продукти згорання тютюнової суміші, але і продукти згорання вугілля, у першу чергу, чадний газ.
Проблема в тому, що кальян в закладах не дезінфікується, і небезпечні речовини від нього, які людина вдихає, не відчуваються ні на смак, ні на запах. За даними ВООЗ, тютюновий дим містить більше 4000 хімічних речовин, з яких не менш 250 є шкідливими, а більше 50 – канцерогенними (для прикладу, ДДТ, ацетон, аміак, кадмій, миш’як). Пасивне куріння, на яке можуть наражатися працівники закладів громадського харчування, є причиною бронхітів, пневмонії, приступів астми, інфекцій середнього вуха, синдрому раптової смерті немовлят, серцево-судинних та неврологічних ускладнень.
Важливо знати, що куріння та інші способи вживання тютюну у світі щорічно призводить до 22 % випадків смертей від раку. Проте таку кількість смертей можна попередити, якщо виконувати положення Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Зокрема, до 40 % випадків захворювання раком цілком можливо запобігти, уникаючи контакту з відомими канцерогенами, які містяться в тютюновому димі.
Нагадаємо, що Україна приєдналась до кола цивілізованих країн, де заборонено курити у робочих приміщеннях, включно із кафе, барами та ресторанами. Цим самим було зменшено ризик більш ніж 90 тисяч українських працівників громадського харчування та ресторанної галузі захворіти на респіраторне захворювання, астму, бронхіт чи онкологічну хворобу, звільнивши їхні робочі місця від тютюнового диму.
За результатами всеукраїнського моніторингу, на сьогодні 89% відвіданих кафе, барів та ресторанів є вільними від тютюнового диму і повністю дотримуються законодавства. На фоні тотальної заборони державним контролюючим органам здійснювати перевірки на звернення споживачів у випадку порушення їх прав, такий результат є позитивним.